През 2023 г. се очаква все още високата инфлация и

...
През 2023 г. се очаква все още високата инфлация и
Коментари Харесай

Министерството на финансите: Инфлацията ще се повиши през 2023 г.

През 2023 година се чака към момента високата инфлация и покачването на лихвените проценти доста да ограничи потреблението и капиталовата активност в Европейски Съюз и други развити стопански системи, като годишните темпове на напредък на Брутният вътрешен продукт ще се забавят. Това сочи пролетната макроикономическа прогноза 2023 година на Министерството на финансите.

Постепенно усъвършенстване на външната среда се чака през 2024–2026 година

През 2022 година действителният напредък на брутния вътрешен артикул на България бе 3.4%. През 2023 година се предвижда закъснение на растежа до 1.8%, под въздействие на влошените външно търсене и условия на финансиране, в среда на възходящи лихвени проценти. В останалите години от прогнозния интервал повишението на доверието измежду икономическите сътрудници ще поддържа повишаването на потреблението на семействата и частните и вложения.В резултат, растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде сред 3-3.3%.

През 2022 г.темпът на напредък на заетите лица се форсира до 1.3% след отпадането на всички ограничаващи ограничения против COVID-19. Този ритъм е оценен да се забави до 0.4% през 2023 година в сходство с упованията за изцяло ограничение на икономическата интензивност в страната, подбудено от провокациите във външната среда. Коефициентът на безработица за 2023 година е оценен на 4.1%, като до края на прогнозния интервал се чака да се намали до 3.8%.

Нарастването на приходите ще остане релативно високо и през 2024 година, след което ще се забави с по-голяма стъпка.

Средногодишната инфлация, съгласно ХИПЦ, се чака да се намали от 13.0% през 2022 година до 8.7% през 2023 година През идващите години прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като цените на енергийните артикули ще регистрират спад. Компонентите на базисната инфлация ще имат водещ принос за покачването на общия ХИПЦ.

През прогнозния интервал се чака опазване на устойчивата външна позиция на страната. Дефицитът по настоящата сметка ще се резервира без основни промени през 2023 година, след което ще се усили през 2024 година, движен главно от изпреварващото повишаване на вноса Изготвен е и различен макроикономически сюжет, отчитащ евентуални опасности пред прогнозата. В него се преглежда вид на по-слабо външно търсене и по-голямо намаляване на интернационалните цени на суровините. В резултат от направената симулация и употребяваните допускания, растежът на Брутният вътрешен продукт би бил по-нисък по отношение на главния сюжет през 2023 и 2024 година, след което леко ще се увеличи.

Нивото на Брутният вътрешен продукт по непрекъснати цени в различния сюжет ще остане по-ниско по отношение на базовия до края на прогнозния интервал. Инфлацията леко ще се увеличи през 2023 година вследствие на обезценяването на еврото по отношение на $, само че ще остане по-ниска по отношение на базовия сюжет в интервала 2024–2026 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР