През 2023 г., по инициатива на Йорданка Фандъкова, кмет на

...
През 2023 г., по инициатива на Йорданка Фандъкова, кмет на
Коментари Харесай

София официално става член на най-голямата иновационна мрежа в Европа


През 2023 година, по самодейност на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община в интервала 2009-2023 година, активността на Обществото беше показана пред създатели, културни оператори, бизнеса и локалните управляващи, като активността и опциите, които дава структурата провокираха сериозен интерес измежду другите участници в културния развой и утвърдиха лидерската позиция на София в него. Йорданка Фандъкова беше поканена и София стана един от учредителите на Клуба за политики към Обществото.

С Решение 925 от 14 септември тази година Столичният общински съвет разпореди на кмета на Столична община организацията по кандидатстването за пълноправно участие.

Обществото Култура и Креативност разполага с бюджет от 300 млн. евро по стратегия " Хоризонт Европа " за сегашния програмен интервал 2021-2027 година

Това финансиране, дружно с в допълнение привлечените обществени и частни средства, ще бъде вложено за реализиране на заложените амбициозни цели и подкрепяне на културните и креативен браншове и промишлености. Ще бъдат проведени и подпомагани начинания в региона на образованието, нововъведенията, бизнес и културното развиване за възстановяване на конкурентоспособността на европейските културни и креативен браншове и промишлености, и техните качества за зелен, дигитален и обществен преход.

Ще бъдат подкрепяни реформаторски просветителни стратегии за магистри, докторанти и продължаващо образование, иновационни планове, които ще доведат до основаването на нови артикули и услуги с по-голям пазарен потенциал; бизнеси и предприятия във етапа на пускане или по време на разрастването им; начинания, които ускоряват културните идентичности и полезности, както и общественото доближаване и други

За да се реализира уравновесеното и оправдано разходване на средствата са основани шест районни центъра (Co-location centers), които да подсигуряват по-доброто взаимоотношение с локалните представители на секторите и промишленостите.

В момента Югоизточна Европа е поверена на районния център във Виена, само че представителите на Обществото са наясно, че развиването на културата и изобретателните промишлености на Балканите имат своите специфики. Това дава опция на Столична община, като пълновръстен член на Обществото, да работи за откриване на нов районен център в София.

Пълноправното участие в Общество за просвета и креативност към Европейския институт за нововъведения и технологии може да се трансформира в основен инструмент за осъществяване на задачите на новата тактика за развиване на културата в Столична община.

Стратегия " Културата и изкуствата - новата сила за стабилно развиване на София " 2023-2033 обрисува споделена визия и цели за развиване на културата и изкуства в София за интервала 2023-2033 година като надгражда постигнатото в региона през предходните 10 години и регистрира новата роля на културата и изкуствата като мотор на устойчивото развиване за идващите 10 години до 2033 година

Стратегията интегрира детайли от Новата европейска стратегия за просвета, като редом с това този документ стъпва на мощните страни и благоприятни условия на София, като се стреми да употребява цялостния капацитет на културата в помощ на построяването на по-приобщаващ и по-справедлив град.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР