През 2023 г. общата използваемост на електронните услуги на Националния

...
През 2023 г. общата използваемост на електронните услуги на Националния
Коментари Харесай

НОИ: Е-услугите през 2023г. са използвани 14,4 милиона пъти

През 2023 година общата приложимост на електронните услуги на Националния застрахователен институт (НОИ) е достигнала 14,4 милиона достъпа. Регистрираните данни за предходната година демонстрират, че интензивността на потребителите на услуги на институцията от разстояние се резервира висока, като тя е съпоставима с тази за предходните няколко години.

Най-сериозен напредък се следи при електронните информации, свързани с отпущането и изплащането на компенсации за безработица. Общото повишаване на достъпите до тази група е-услуги се усилва с 24,6%, като от 1,2 милиона през 2022 година те се повишават до 1,5 милиона през предходната година. С 6% пък се е нараснала ползваемостта на електронните административни услуги.

Често употребяваните електронни информации, свързани с отпущането и изплащането на компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност, остават на нивото от миналата година, като са били употребявани съвсем 7,4 милиона пъти. Най-популярна и през 2023 година остава електронната информация за показани в Национален осигурителен институт документи и изплатени компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване. Потребителите са се възползвали от нея близо 5,9 милиона пъти. При другата известна информация – за обществено обезпечаване по ЕГН, достъпите са към 2,8 милиона.

Национален осигурителен институт дава повече от 70 електронни услуги, като част от онлайн справките за обезпечените лица са със свободен достъп, а за множеството се изисква съществуване на личен идентификационен код (ПИК), който се издава гратис във всяко едно от териториалните поделения в страната или по електронен път. През 2023 година броят на издадените кодове за достъп до услугите на Национален осигурителен институт е 201 768, от тях издадените по електронен път са 18 622.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР