През 2022 година България е обявила за персона нон грата

...
През 2022 година България е обявила за персона нон грата
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС: През 2022 г. България е обявила за персона нон грата 84 служители на руските официални представителства у нас

През 2022 година България е оповестила за личност нон грата 84 чиновници на съветските публични представителства у нас. Това сподели в първото си изявление от назначението му на поста ръководителят на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев.

Справка в отчета на организацията показва, че през 2021 година за личност нон грата са оповестени трима служители на съветските представителства.

Пред Българска телеграфна агенция Тончев уточни, че в момента няма директен риск за сигурността на популацията на България.

" Продължаването на военните дейности обаче може да докара до засилване на миграционния поток към и през страната ни. Възможни са последици в стопански проект, като растеж на цените и пораждане на предпоставки за спиране на вериги за доставки ", сподели Тончев.

Войната в Украйна отразява упоритостите на Руската федерация за интервенция в международния ред и опълчване на Съединени американски щати и Запада. Събитията от миналата година сложиха на дневен ред тематиките за световната продоволствена сигурност и нуждата от превъзмогване на енергийната взаимозависимост на Европейския съюз (ЕС) от Русия, счита ръководителят на ДАНС.

По думите на Пламен Тончев се следи се и все по-засилен развой на интеграция сред публичните връзки и осведомителните технологии. В резултат на това отрицателното въздействие върху едната система рефлектира мощно върху другата. Тази среда постанова въвеждането на по-високи условия към ограниченията и методите за гарантиране надеждността на системите, уточни ръководителят на ДАНС.

Според него фактът, че редица страни развиват подобен вид принадлежности ще продължава да слага доста по-високи условия към прилаганите политики в региона на киберсигурността.

Ето и цялото изявление с Пламен Тончев, ръководител на ДАНС: 

Г-н Тончев, бяхте назначен за ръководител на ДАНС през май 2021 година С какви провокации се срещнахте до момента - както вие, като ръководител, по този начин и ДАНС като цяло, за този интервал?
През този интервал и изключително през миналата година, по отношение на осъществяването на законовите си задания, ДАНС се изправи пред извънредно комплицирани провокации. Някои представляваха и нови, непознати тествания, които се редуваха с изключителна динамичност и изискваха съответна реакция, висока мотивация и морал от страна на работещите в ДАНС. Благодарение на високия професионализъм на чиновниците на организацията, отличното взаимоотношение с задграничните ни сътрудници и насъбрания опит, службата сполучливо извършва главната си задача за отбрана на жителите, националните ползи и държавността.

Кибератаките ли остават най-честата опасност за сигурността?
Кибератаките са инструмент, с който се влияе в началото върху осведомителните системи, а след това нарушават публичните връзки, оказват деструктивно влияние върху процесите в икономическата и финансовата сфера. Този инструмент става все по-разпространен, като повода за това е обвързвана със засиленото потребление на осведомителните технологии в обществените връзки и промишлеността, даването на разнообразни хакерски атаки като услуга в " тъмната мрежа " и потреблението на осведомителни системи, които не дават отговор на актуалните стандарти за киберсигурност. Наблюдава се и все по-засилен развой на интеграция сред публичните връзки и осведомителните технологии. В резултат на това отрицателното въздействие върху едната система рефлектира мощно върху другата. Тази среда постанова въвеждането на по-високи условия към ограниченията и методите за гарантиране надеждността на системите. Кибератаките са универсални, с релативно ниска цена и висока скорост за реализация. При реализирането им рискът за атакуващия е невисок и не е привързан с избрана географска локация. И не на последно място, съществуването на уязвимости в употребяваните осведомителни системи разрешава хакерските атаки да не престават да бъдат употребявани за реализация на деструктивно кибервъздействие.

Вярно ли е изказванието, че точно хакерските атаки са най-модерното оръжие?
Възможността за все по-лесно реализиране на хакерски атаки ще продължи да образува едва предвидима среда с възходящ капацитет за влияние върху сигурността на обществото. Фактът, че редица страни развиват подобен вид принадлежности ще продължава да слага доста по-високи условия към прилаганите политики в региона на киберсигурността.

Какво се промени в световен проект, а и за България, след началото на войната в Украйна?
Войната в Украйна отразява упоритостите на Руската федерация за интервенция в международния ред и опълчване на Съединени американски щати и Запада. Събитията от миналата година сложиха на дневен ред тематиките за световната продоволствена сигурност и нуждата от превъзмогване на енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз от Русия.

Що се отнася до страната ни, формалните връзки сред София и Москва се изостриха и снижиха мощно с включването на България в листата на неприятелските страни на Руската федерация и подхванатите открити ограничения от българските институции за ограничение и секване на съветското въздействие на наша територия. Особена значимост получиха тематиките за скъсването с енергийната взаимозависимост от Руската федерация и енергийната диверсификация на страната ни.

В отчета на ДАНС за 2021 година казвате, че Черно море се трансформира в изострена територия на конкуренция и опълчване. Как се промени тази наклонност от началото на войната?
Черно море има значимо значение в публични сфери като сигурност и защита, интернационален превоз и транспорт на енергийни източници. Кризата сподели на света сериозния риск, който би зародил при вероятно възпрепятстване на експорта на зърно от Украйна – страна, водещ производител и експортьор на международния пазар. Свободноплаващите мини от конфликтната зона доближиха и до нашето Черноморие, създавайки предпоставки за отлив на задгранични туристи от морските ни курорти. Сериозно предизвикателство беше и въпросът с прибирането на родна земя на българските моряци от кораба " Царевна ”, който беше блокиран в Мариупол.

Няма изгледи военните дейности да вървят към своя край. Това съставлява ли все по-сериозна опасност за страната и най-много за сигурността на живеещите у нас?

Към момента директен риск за сигурността на популацията на България няма. Продължаването на военните дейности обаче може да докара до усилване на миграционния поток към и през страната ни. Възможни са последствия в стопански проект като растеж на цените и пораждане на предпоставки за спиране на вериги за доставки.

Пак в отчета на ДАНС за 2021г. са посочени оповестените за личност нон грата дипломати, както и тези, оповестени за нежелани на територията на страната ни. Как наподобяват цифрите за 2022 година?

Обявените през 2022 година за личност нон грата чиновници на съветските публични представителства в България са общо 84.

В същия отчет са разказани проблемите и споровете в Западните Балкани. В последните месеци има обостряне в връзките сред Косово и Сърбия. Има ли опасности за страната ни?

В Западните Балкани са налице зони с нараснало напрежение, което е обвързвано с открити въпроси сред някои страни в района. От страна на интернационалните фактори и засегнатите страни е налице воля за тяхното разрешаване, което е дълготраен развой. На този стадий няма директни опасности за сигурността на страната ни. Нерешените въпроси обаче основават спънки за евроатлантическата интеграция и привличането на вложения в района.

Не стихва напрежението в Близкия изток. Държавите от района, както и тези от Африка, са причина за засилен бежански поток. Какво се промени за България?

Динамиката на миграционните процеси през 2022 година има повтаряем темперамент, с интервали на повишение и на спад на натиска. Основен катализатор за тези процеси са нестихващите спорове в района на Близкия изток и Северна Африка, настъпилата политическа смяна в Афганистан. За утежняването на филантропичната конюнктура в тези райони способстват и климатичните промени, рискови естествени бедствия, стопански разтърсвания.

Натискът към България като външна граница на Европейски Съюз и директен пункт за Западна Европа продължава. През последните месеци бе установено внезапно нарастване на миграционния напън към България и надлежно на броя на арестуваните лица. В тази връзка в ДАНС е основана организация за осъществяване на всички законово регламентирани и спомагателни мероприятия по преодоляване на миграционната рецесия, в тясно взаимоотношение със службите за сигурност и публичен ред и правоохранителните органи.

Обикновено при отбелязването на професионалния празник - 4 януари, се вършат равносметки. Каква е равносметката за работата на ДАНС в последната година?

Тази година ДАНС навършва 15 години. Изискванията към организацията и към всеки чиновник нарастват с всяка минала година. Ние деликатно проучваме и триумфите, и неуспехите, и гъвкаво, и точно планираме идващите си дейности за реализиране на набелязаните цели. Стремежът на управителния екип на ДАНС е ориентиран към продължение на развиването на организацията като устойчива, надеждна и съответна на актуалните закани европейска работа за сигурност, която е способна да оправдае гласуваното й доверие. Стремежът ни е България да бъде просперираща и мощна страна, в която да живеят здрави, образовани, интелигентни и горди хора.

Истинският триумф обаче може да бъде реализиран единствено с общите старания на цялото общество. Националната сигурност е задача освен за малко на брой, директно ангажирани поради служебните им задължения. Националната сигурност е задача на всички - общо дело на всички българи, и се реализира с обединените ни старания и с доверие. Бурните времена не трябва да ни плашат – те ни дават мощ, каквато даже не допускаме, че притежаваме.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР