През 2022 г. световната икономика ще загуби най-малко 400 млрд.

...
През 2022 г. световната икономика ще загуби най-малко 400 млрд.
Коментари Харесай

Заради руската агресия: Световната икономика губи над 400 милиарда долара

През 2022 година международната стопанска система ще загуби минимум 400 милиарда $ поради експанзията на Русия в Украйна. Глобалният напредък ще се забави, като най-тежко ударени ще са страните в Европа. Това се показва в прогноза на анализаторите на “Икономист интелиджънс юнит”, публикувана в края на предходната седмица. В нея се вършат предвиждания по какъв начин започнатата от Владимир Путин инвазия ще се отрази на индикатори като напредък, цени, инфлация и други
Според разбора световната стопанска система ще бъде наранена по 3 съществени канала: финансовите наказания, повишаването на главните артикули и горивата и разпадането на веригите за доставки. Цените на горивата – главно петрола – ще са най-голямата опасност за международната стопанска система, следвани от глобите против Русия, които ще доведат до раздробяване на комерсиалните връзки.
Ударът ще бъде усетен най-силно в Русия и Украйна, като упованията са и двете страни да изпаднат в дълбока криза през тази година. Източноевропейски страни като Литва и Латвия, които са доста свързани търговски с Русия, също ще понесат тежки последствия, се споделя още в разбора.
Растежът в Европа за 2022 година ще спадне съвсем двойно по отношение на предходните упования – от 3,9 на 2%. Еврозоната обаче ще усети по-малко отрицателните отблясъци - прогнозите за нея са растежът да падне единствено с 0,3% - от 4 на 3,7%, което значи на процедура, че икономическата рецесия ще е доста по-опустошителна за европейските страни, които не са приели еврото. Глобално спадът ще е от 3,9 на 3,4%.
Цените на главните артикули и горивата ще продължат да порастват през цялата година, считат специалистите от английския мозъчен концерн. В понеделник петролът към този момент доближи до Щатски долар 139 за барел – най-голямото повишаване от 14 година, и се счита, че е изцяло реалистично той да стигне 150 $ за барел. Потребителите към този момент усетиха резултата, зареждайки на бензиностанциите. В Съединени американски щати, където бензинът и дизелът бяха измежду най-достъпните, до неотдавна за цялостен контейнер се плащаха по към Щатски долар 50, до момента в който сега за същото количество се заплащат Щатски долар 75-80, а в някои щати като Калифорния - и по Щатски долар 100.
Цените на газа – главния съветски износ, ще се изстрелят още нагоре, както и тези на питателните артикули и някои базови метали за индустрията и строителството. Това повишаване ще продължи още месеци наред. Цените на газа ще скочат с най-малко още 50%, сочи английската прогноза. Европа има лимитирани ресурси от газ и опасенията за зимния сезон 2022/2023 година са повече от основателни. Русия е главен производител на метали като алуминий, никел, паладий и исполин и се чака цените им да са на пикови равнища, до момента в който трае спорът. Това ще има съществено отражение върху промишления бранш в останалите страни, в това число и върху международната автомобилна промишленост.рд
Същото се отнася за цените на селскостопанските артикули като пшеницата, царевицата, ечемика и рапицата. Заедно Русия и Украйна държат към една трета от международната търговия с пшеница и създават 12% от калориите, които се употребяват на планетата. Разпадането на комерсиалните пътища в Черно море ще провокира напън за огромен растеж на цените на зърното.
Експертите на “Икономист интелиджънс юнит” считат, че Западът няма да наложи наказания на съветския експорт на нефт и газ.
“В предходни интервали Съединени американски щати и Европейски Съюз бяха доста деликатни във връзка с глобите към Москва. Търговските връзки сред Русия и Европейски Съюз караха европейските политици да бъдат въздържани да постановат прекомерно строги ограничавания. Сега тази умереност изчезна в забележителна степен. Но ограниченията за рестрикции против съветския енергиен износ към момента са на масата, а съветските банки, свързани с него, няма да бъдат изключени от SWIFT. Това приказва за страховете на европейските столици, че глобите против съветския енергиен бранш могат да хвърлят личните им страни в рецесия”, споделя Агат Демараис, която е управлявала изследването.
Санкциите също така ще разрушат обичайните вериги за доставки посредством рестрикциите по отношение на комерсиалните пътища по суша, въздух и вода. Това ще се прибави към проблемите с доставките, които към този момент бяха породени от пандемията. Предполага се, че редица компании ще търсят обходни финансови канали, посредством които да могат да продължат да търгуват с Русия. В добавка дословното разрушение на транспортната инфраструктура – някои пристанища в Украйна да вземем за пример, ще докара до спомагателни затруднения.
Пътищата сред Азия и Европа по суша ще престанат да действат обикновено, а преносът през Русия ще е неосъществим. Това ще сложи на тестване активността най-много на някои китайски компании, които търгуват с Европа и които по време на пандемията бяха нараснали комерсиалния си трафик през Русия като опция на морския превоз.
Въздушните връзки сред Русия и Европа и като последица сред Азия и Европа ще бъдат изцяло възпрепятствани поради решението на европейските страни да затворят въздушното си пространство за съветски пътнически и карго самолети и реципрочните ограничения от съветска страна. Около 35% от международните товари бяха пренасяни по въздух преди пандемията.
Пътищата за товари през Черно море ще бъдат прекратени за седмици наред поради решението на Украйна да спре комерсиалното мореплаване и дейностите на Турция за ограничение на преноса през Босфора. Това ще има отражение върху доставките на зърно, които минават през съветски и украински, а евентуално и български и румънски пристанища, считат анализаторите.
Високите цени на горивата ще подхранят световната инфлация през цялата година и евентуално през 2023 година също. “Икономист интелиджънс юнит” към този момент имаше прогноза за 6% инфлация в света през 2022 година, само че в този момент прогнозите са, че тя сигурно ще бъде надхвърлена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР