През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на

...
През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на
Коментари Харесай

България остава с най-ниския БВП на човек в целия ЕС

През 2022 година Люксембург и Ирландия означават най-високо равнище на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Европейски Съюз, 161% и 134% над междинното за Европейски Съюз, до момента в който България е страната членка с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с 41% под междинното за Европейски Съюз ниво.

Това демонстрират прогнозните оценки за 2022 година на Паритетите на покупателната дарба (ППС) и Брутния вътрешен артикул (БВП) в Европейски Съюз на човек от популацията през 2022 година, представени от Национален статистически институт.
 GDP PPP Per Capita NSI
Данните за България обаче не регистрират резултатите от преброяването на популацията от 2021 година, което демонстрира, че живеещите в България са по-близо до 6,5 милиона души, в сравнение с изчисляваните до тогава от статистиката на Национален статистически институт 6,9 милиона.

Разпределението на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в страните - членки на Европейски Съюз варира доста. Люксембург бележи най-голям Брутният вътрешен продукт на човек от популацията измежду 27-те страни на Европейски Съюз, включени в това съпоставяне, със 161% над междинното за Европейски Съюз. Това до известна степен се изяснява с обстоятелството, че огромен брой погранични служащи са включени в общия брой на работната мощ на страната и способстват за нарастването на нейния Брутният вътрешен продукт, а в същото време не се смятат за част от локалното население, което се употребява при изчисляването на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Техните разноски за ползване се записват в националните сметки в страната им на престояване.

Ирландия е на второ място измежду страните на Европейски Съюз със 134% над междинното за Европейски Съюз, следвана от Дания, Нидерландия, Австрия и Белгия, всяка с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с повече от 20% над междинното за Европейски Съюз ниво. Високото равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Ирландия може частично да се изясни с съществуването на огромни мултинационални компании, притежаващи интелектуална благосъстоятелност. Свързаното с тези активи договорно произвеждане способства за Брутният вътрешен продукт, до момента в който огромна част от приходите, извоювани от това произвеждане, се връщат на крайните притежатели на фирмите в чужбина.

Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция са другите страни - членки на Европейски Съюз с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията над междинния за Европейски Съюз. Италия, Словения, Кипър и Чехия са с по-малко от 10% под тази междинна стойност, следвани от Литва, Естония и Испания с сред 10% и 20% по-ниски от междинното. Брутният вътрешен продукт на човек от популацията на Полша, Унгария, Португалия, Румъния, Латвия и Хърватия е с до 30% по-нисък от междинното за Европейски Съюз ниво, до момента в който Гърция и Словакия са с до 40% по-ниски от междинното за Европейски Съюз ниво. България регистрира Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с 41% под междинното за Европейски Съюз ниво.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР