През 2022 г. България остава страната с най-нисък Брутен вътрешен

...
През 2022 г. България остава страната с най-нисък Брутен вътрешен
Коментари Харесай

Евростат: България остава с най-ниски БВП и покупателна способност в ЕС

През 2022 година България остава страната с най-нисък Брутен вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателната дарба, демонстрират новите експресни оценки на Евростат.

Данните демонстрират основни разлики сред членовете на Европейски Съюз във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, индикаторът, употребен за премерване на икономическата интензивност.

През 2022 година Люксембург и Ирландия означават най-високите нива на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията (съответно 161% и 134% над междинното за ЕС).  Те са следвани от Дания (36% над междинното за ЕС), Нидерландия (30%), Австрия (25%), Белгия (21%), Швеция (19%) и Германия (17%).

В дъното на класацията с най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията са България (41% под междинното за ЕС), Словакия (33%) и Гърция (32%).



Високият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Люксембург се дължи частично на огромния дял на трансграничните служащи в общата претовареност в страната. Въпреки че способстват за Брутният вътрешен продукт, те не се вземат поради като част от локалното население, което се употребява за пресмятане на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, се прецизира в бележките към проучването.

Високото ниво на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Ирландия може частично да се изясни с съществуването на огромни мултинационални компании, притежаващи интелектуална благосъстоятелност. Свързаното с тези активи поръчково произвеждане способства за Брутният вътрешен продукт, до момента в който огромна част от приходите, получени от него, се връщат на крайните притежатели на сдруженията, които са със седалища в чужбина.

Представените данни са от експресни оценки за 2022 година Преразгледаните оценки ще бъдат оповестени през юни 2023 година, прецизира Евростат.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР