През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална гледна точка,

...
През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална гледна точка,
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Редовно правителство ще имаме чак на пролет

През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална позиция, тъй като огромна част от капиталовите разноски, които са разчетени в бюджета няма да се случат. Дефицитът няма да е този, който е заложен в бюджета.

" Ликвидният риск не е изненада, тъй като България от дълго време се финансира главно посредством стълбове и единствения инструмент за финансиране на покачването на разноските над приходите е финансиране от пазарите - вътрешни и външни ", това съобщи Владислав Горанов, някогашен финансов министър пред Bulgaria On Air.

Когато увеличим пенсиите и заплатите за толкоз къс интервал, няма какво друго да се чака, с изключение на голям недостиг, който води до вдишване на огромни задължения. Темповете, с които се постанова да задлъжнеем са притеснителни. Ако погледнем числата, които показа служебното държавно управление като първична поръчка, те са съвсем неизбежни. Сметката, която показа служебния финансов министър, не е в неговата глава, а приведени в целогодишен размер всички взети решения и политики. Ако би трябвало да се сложи под подозрение финансовата непоклатимост, би трябвало да се сложи под въпрос данъчната система и отхвърли на пазарите да откликнат на нуждата от финансиране ", съобщи той.

По думите му, в случай че се съблюдава тази прогноза на Министерството на финансите, дългът номинално ще бъде подсилен - от към 37 милиарда ще отиде над 75 милиарда за къс интервал. Като дял от Брутният вътрешен продукт ще нарасне покрай 40%, което е надалеч от междинните европейски нива.

Горанов съобщи още, че България от дълго време нарушава Пакта за непоклатимост и напредък. " Европейска комисия си затваряше очите с тези нарушавания, поради COVID-19 и следствията от него, само че в един миг фискалните правила ще се върнат и тогава ще бъдем управи през свръхдефицит ".

" Ще изпаднем в алтернативата дали да ограничаваме дали да ограничаваме някои разноски или да променяме данъчната система, с цел да търсим спомагателен запас ", разяснява той.

" Това, което е реалистично на фона на положението на икономическата система е ръчно и детайлно ръководство на всеки разход, който е стихотворец като ангажимент в държавната сметка за идващите няколко години, самоограничение на нови случки. Ще отнеме няколко години да се върнем към естественото положение на бюджета ", счита той.

По думите на някогашния финансов министър сега сме в обстановка, в която държавното управление споделя на Народното събрание " няма да ви предложим бюджет ", което е невиждано в своята същина. " Подкрепям ги в това отношение, имайки поради Народното събрание, в който популизмът е изповядван. Загубили сме посока и се надявам да не се върнем в правия път след някакъв прелом ", разяснява той.

Според него, за три години може да се натрупат такива огромни задължения, че пазарът може да те огледа с съмнение.

" Важно е запазването на финансова непоклатимост и аз поддържам решението на служебното държавно управление да предложи краткотрайна рамка до съставянето на постоянно държавно управление. В момента виждаме един финансов министър и едно ръководещо някогашно болшинство, които се пробват да отрекат и да заблудят обществото, какво в действителност са свършили ", съобщи той.

По думите му ГЕРБ ще входират държавно управление, даже да е на малцинството, само че постоянно държавно управление евентуално ще има чак на пролет.

" Вече е късно за фиска, дотолкоз, доколкото решенията, които са ни докарали до това положение, са взети. Белята към този момент е направена, в този момент е време да се сформира едно постоянно държавно управление, което със успокоение и разсъдък да успее да притегли много сериозен запас, който да се следва по проекта за възобновяване и резистентност, който би могъл да докара до по-високи равнища на брутния вътрешен артикул и да понижи тежестта на дълга и на бюджета ", разяснява Горанов.

По връзки за влизане в еврозоната, Горанов съобщи, че е оптимистично надъхан. " Все още имаме шансове за влизане в еврозоната от 1 януари 2024-а. Нашите сътрудници чакат това от нас, а образецът с Хърватия, която към този момент е член, е по-скоро позитивен “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР