През 2020 година се навършват 90 години от рождението на

...
През 2020 година се навършват 90 години от рождението на
Коментари Харесай

Театър Азарян отбелязва 90 години от рождението на Харолд Пинтър със спектакъла `На скорост` |

През 2020 година се навършват 90 години от рождението на една от най-ярките и значими персони, които през последните пет десетилетия определяха образа на европейския спектакъл – Харолд Пинтър. Автор на пиеси, лирика и прозаичност, сценичен и кино режисьор, сценарист и артист, през 2005 година на Пинтър е присъдена Нобеловата премия за литература. Българската театрална процедура дължи доста на текстовете на Пинтър в опитите си за обновяване на театралния език и търсене на нови пътища за проучване на човешката природа.

На 18 октомври в Театър Азарян със спектакъла „ На скорост “ по пиесите „ Кухненският асансьор “ и „ Гара Виктория “ от Харолд Пинтър ще бъде почетен огромният гений.

„ На скорост “ е първия план на съдружие „ Мултикулт “. Ново съдружие, основано от млади експерти в театралното изкуство, чиито съществени цели са да развиват и разпространяват мултикултурните полезности в обществото посредством изкуство, да подкрепят развиването и реализацията на създателите в България и да работят за повишението на културния интерес. За своя дебют те канят режисьора Тея Сугарева, която ги сплотява в работа над две от знаковите пиеси на британския драматург Харолд Пинтър.

„ Театърът може да ни накара да се погледнем в профил, да даде опция да избираме по какъв начин ще продължим нататък. Изострената ни сензитивност на създатели към процесите на смяна в общуването ни задължава да сложим своите въпроси и подозрения. И ние избираме да го създадем с остротата на Харолд Пинтър, чиито пиеси са пропити със страха от същинското другарство, а „ Кухненският асансьор “ и „ Гара Виктория “ са тези от тях, в които най-осезаемо се съдържа чувството за клопка – клопката на съществуването в изолираност “, споделя Теа Сугарева.

В спектакъла вземат участие Валери Георгиев, Живко Гущеров, Мартин Христов и студенти от Театрален лицей „ Любен Гройс “. Сценографията и костюмите са на Каролина Далкалъчева, а музиката на Мартин Каров.

Билети за „ На скорост “ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК или онлайн на.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР