През 2020 г. на всеки две минути някъде по света

...
През 2020 г. на всеки две минути някъде по света
Коментари Харесай

СЗО: На всеки две минути в света умира родилка или бременна жена - Здраве

През 2020 година на всеки две минути някъде по света е умирала по една жена от предотвратими положения, свързани с бременност или раждане, сочи отчет на Световната здравна организация (СЗО) и други организации на Организация на обединените нации, представен ДПА.

В отчета, оповестен в четвъртък, се споделя, че през 2020 година са умряли към 287 000 бременни дами и родилки, което се равнява на 800 смъртни случая измежду тази категория дами на ден или почти една на всеки две минути.

Този индикатор бележи усъвършенстване спрямо 446 000 смъртни случая преди 20 години, се показва в документа.

Нивата на смъртност при бременните дами и родилки спадат сред 2000 година и 2015 година, само че от този момент се резервират, а в някои региони даже се покачват.

Докладът е до 2020 година и резултатът на пандемията от новия ковид не е забележима в базата данни. Ситуацията в по-бедните и изумени от спорове страни е изключително трагична, споделят от СЗО. В субсахарска Африка са регистрирани към 70 на 100 от световните смъртни случаи при бременни и родилки за 2020 година , следвани от Централна и Югоизточна Азия с към 17 на 100 от случаите.

" Нито една майка не трябва да се опасява за живота си, до момента в който дава бебе на света изключително когато знанията и инструментите за терапия на нормалните затруднения съществуват ", сподели Катрин Ръсел, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ.

Предотвратимите аргументи за гибел при бременни дами и родилки включват тежко кръвотечение, високо кръвно налягане, болести като СПИН и малария.

" Почти всяка гибел е в страните с ниски и междинни приходи и съвсем всяка гибел е предотвратима ", сподели шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР