През 2019 г. да не се предоставят държавни заеми или

...
През 2019 г. да не се предоставят държавни заеми или
Коментари Харесай

Без държавни гаранции за инвестиционни проекти догодина

През 2019 година да не се дават държавни заеми или държавни гаранции за капиталови планове, реши държавното управление в сряда. Така в плана на Закон за държавния бюджет на България за следващата година няма да са заделени средства за подобен тип помощ за капиталови планове.

В последните три години единствената държавна гаранция, която присъстваше в републиканския бюджет бе тази за газовата връзка с Гърция. С подписването предходната седмица на съглашение сред " Българския енергиен холдинг " и Европейската банка за възобновяване и развиване за започване на договаряния по отпущането на заем за 110 млн. евро за градежа на интерконектора при по-изгодни условия поради държавната гаранция от българското държавно управление.

Решението на държавното управление да не дава никакви държавни гаранции за капиталови планове през 2019 година може да се преглежда и като знак към евентуалните претенденти да достарояват АЕЦ " Белене ", че България остава твърда в решението си да ревизира дали има сътрудник, който напълно на пазарен и собствен риск да се включи в нуклеарния план, за който наесен се чака да се разгласи търг за вложител.

И двамата очертаващи се най-сериозни претенденти да довършат прекъсвания на два пъти за 37-годишен живот план обаче повдигнаха въпроса за страни гаранции за реализирането му и оповестиха, че ще търсят такива.

Аргументът на държавното управление за решението нито един капиталов план да не получи поддръжка е, че " това ще обезпечи поредност при използването на ограниченията за възстановяване на бюджетната позиция на фона на продължаващата фискална консолидация и за съблюдаване на фискалните цели, планувани в Средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 година ".

От Министерския съвет обаче показват, че по реда на наредбата, в която в този момент не включват държавни заеми или гаранции, не се преглеждат планове, за чието утвърждение има очакван различен специфичен ред в закон или в нормативен акт на Министерския съвет, където са регламентирани особеностите за тяхната реализация, без значение че за финансирането им се възнамерява използването на заемен запас и/или издаването на държавна гаранция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР