През 2018 година световната икономика рязко загуби скорост. Темпът на

...
През 2018 година световната икономика рязко загуби скорост. Темпът на
Коментари Харесай

Световната икономика расте с най-бавен темп от кризата насам

През 2018 година международната стопанска система внезапно загуби скорост. Темпът на повишаване се е забавил до най-ниския от финансовата рецесия насам преди 10 години, демонстрират калкулации на Bloomberg Economics. Според изданието, международният напредък за 2018 година доближава едвам 2,1 % на средногодишно равнище за тримесечие, до момента в който в средата на м.г. той бе 4 %.Макар да има шансове стопанската система да откри твърда почва под краката си и забавянето да спре, " има и риск низходящата инерция да се поддържа сама ", споделят икономистите Дан Хенсън и Том Орлик.

Има ли аргументи за вяра? Решението на Федералния запас краткотрайно да приключи повишението на лихвите, съглашението сред Съединени американски щати и Китай и успокояването на шоковете, които разтърсваха Европа, могат да значат, че стабилизацията е близо. Миналата седмица Европейската централна банка показа нови ограничения, с които да помогне на стопанската система.

Но заплахата не е отминала. Според последният водещ знак на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, оповестен през днешния ден, отслабването в Съединени американски щати, Англия, Канада и еврозоната е реалност. Въпреки това има знаци за стабилизиране на Китай. Самата ЕЦБ пък показва, че еврозоната се забавя, само че до криза няма да се стигне.

" Все още сме очевидци на добър стопански напредък, въпреки и по-слаб от преди ", съобщи членът на борда на ЕЦБ Беноа Кюри. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР