През 2018 г. на 13 февруари на 103-годишна възраст почина

...
През 2018 г. на 13 февруари на 103-годишна възраст почина
Коментари Харесай

Да си спомним за дядо Добри - Тихият ангел

През 2018 година на 13 февруари на 103-годишна възраст умря дядо Добри.

Наричаха го " Тихият ангел " и " Светецът от Байлово ". Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава напълно на духовното. Той живееше до черквата в Байлово в дребна стая, мебелирана непретенциозно, с легло и маса.

Храмът е ремонтиран с 10 000 лв., дарени точно от него. Когато върви до София, до там го кара негов комшия. Над 20 години той просеше по улиците на столицата, като извоюваните за това време десетки хиляди евро е дарил на Българската православна черква. Той е най-големият частен донор на катедралата " Св. Александър Невски ", пред която проси лепта. Дарявал е пари и на по-малки черкви и манастири.

Макар че живее извънредно оскъдно, през живота си е дарил над 80 000 лв., събрани от персонални средства и от средства, предоставени му от великодушни хора.
През 2005 година подарява 10 000 лева за църквата „ Св. Кирил и Методий “ в село Байлово.

През 2007 година подарява 25 000 лева за реституция на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци.

През 2008 година подарява средства за ремонт на църквата в Калофер.

През 2009 година подарява 35 700 лева на патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ – най-голямото подаяние от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Да си спомним за него с " Тихият ангел " - документален филм за Дядо Добри от село Байлово

Сценарист: Уте Еренберг, Джефри Байрън, Крейг Гросвенър

Режисьор: Неди Джон Крос (Недялко Алипиев)

В функциите: Джефри Байрън, Добри Добрев, Неди Джон Крос, Богдана Добрева, Уте Еренберг, Крейг Гросвенър, Жан Бийзли, Христина Говедарска, Константин Бъчваров, Божидар Димитров, Емил Кошлуков, Ана Цветкова, Станислава Георгиева Добрева

Биографичният филм споделя за делото на „ живият светец, който желае да промени света “. Описва историята му, стартира с това по какъв начин е изгубил непосредствен другар през войната, демонстрира неговата безгранична добрина и благотворителност.

Режисьорът не пропуща да акцентира на хубостите на България: снимани са подиуми от най-известната черква у нас „ Св. Александър Невски “ в столицата и от едно от най-популярните и спиращи дъха места – Седемте Рилски езера в Рила.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР