През 2018-а година се навършват 140 години от раждането на

...
През 2018-а година се навършват 140 години от раждането на
Коментари Харесай

През 2018-а година се навършват 140 години от раждането на Пейо Яворов



През 2018-а година се навършват 140 години от раждането на Пейо Яворов. Годишнината ще се означи с разнообразни събития.

Изисква се особена обстановка в необятното литературно поле да се съгради една литературна персона. Тя е един облик за съответния създател, който е опредметен в всеобщото схващане и който съставлява една скица. Разбора се, тази скица може да бъде по-богата, доста по-схематична. Яворовата е изключително комплицирана. Това е времето на българския книжовен персонализъм, т.е. времето, в което се фиксира публичното внимание върху персони, времето на кръга „ Мисъл “ – 1904-1912-а година. Яворовата литературна персона, наред с тази на Пенчо Славейков, са най-силната, най-ярката изява на този книжовен персонализъм. Това сподели в изявление за предаването „ 12+3 “ проф. Михаил Неделчев , книжовен критик, журналист и държавник.

Започнах да работя по съществено върху Яворов през 1975-а година, когато имах голямото благополучие да бъда в екипа, въпреки и като чирак, който приготвяше петтомника със събраните съчинения на Яворов за издателство „ Български публицист “. Тогава написах моите мнения към том 1 и са препечатвани по-късно два пъти, представени неведнъж. На базата на такива напълно текстологически и фактологични изследвания израсна моята идея за яворовата литературна персона. За трите обществени функции на Яворов, в които той поредно се вживява и остават автобиографични следи в неговото творчество, изясни критикът.

За отбелязването на годишнината ще има две конференции, на които ще бъдат прочетени десетки отчети за Яворов, заяви проф. Неделчев и добави: Тази година ще имаме и опцията да приветстваме новия притежател на премията на Яворов, която се дава на пет години. В момента журито заседава, с цел да вземе своето решение.

За другите обществени функции на Пейо Яворов чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР