През 2017 година българите сме изяли 25 тона шоколад, което

...
През 2017 година българите сме изяли 25 тона шоколад, което
Коментари Харесай

Ядем близо 3 пъти по-малко шоколад от европейци

През 2017 година българите сме изяли 25 тона шоколад, което прави приблизително по 3.5 кг на човек. Това демонстрират данните от проучването за произвеждане и консумация на шоколад, извършено от Евростат.

Докато всеки ден българинът изяжда сред 20 и 50 грама шоколад, дневната консумация при европейците е приблизително сред 30 и 90 грама. Това значи, че за една година всеки европеец изяжда почти 10 кг шоколад, което е близо 3 пъти повече от междинното равнище у България.

В България пазарът на шоколад възлиза на близо 350 млн. лв. годишно. Най-големите фенове на сладкото прелъщение са дамите на възраст сред 20 и 40 години, а всеки пети потребител на шоколад живее в София.

На пазара българите търсят главно 5-6 марки шоколад, които са от междинния ценови клас и са създадени от 2-3 интернационалните компании.

Експертите са на мнение, че слабото произвеждане на шоколад у нас от дребни частни компании се лимитира заради две аргументи: ниската консумация на продукта у нас и недостига на суровината какао, нужна за производството му.

 Консумация на шоколад

През 2017 година в Европейския съюз са създадени близо 4 милиона тона шоколад, които са на стойност 18.3 милиарда евро. Лидер в производството на сладкото прелъщение е Германия с създадените 1.3 милиона тона шоколад или 32% от общото количество за Съюза. На второ място е Италия с 0, 7 млн. тона, следвана от Франция и Холандия, всяка с по 0.4 млн. тона.

Данните на проучването са единствено за директна консумация на шоколад, в тях не е включено производството на продукта, което се употребява за промишлени цели.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР