През 2015 г. с Парижкото споразумение се постигна най-сетне съгласие

...
През 2015 г. с Парижкото споразумение се постигна най-сетне съгласие
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Възобновяемата енергия се развива с невероятна скорост

През 2015 година с Парижкото съглашение се реализира най-накрая единодушие за ограничение на покачването на температурите до колкото се може по-близо до 1,5 °C, което е на ръба на реалистичното, само че обособените задължения на страните би трябвало да се затегнат, би трябвало още доста неща да се създадат и за това се договаря на конференцията в продължение на две седмици.

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Юлиян Попов – консултант на Европейската климатична фондация, който участва в световната климатична конференция в Египет.

„ Конференцията е двойствена, от една страна паниката е сериозна, има цели делегации които са напълно фокусирани върху резултатите от световното стопляне. В същото време конференцията е и доста ведра, тъй като хора от целия свят, работещи дружно отдалечено, се събират на едно място, това е голяма конференция “, уточни Попов.

„ Освен най-голямото политическо събитие, това е и голямо бизнес, софтуерно и финансово събитие “, сподели още той.

„ Въздействието на войната в Украйна е световно, само че не това е центърът на вниманието тук, като се изключи че всички хотели са препълнени с руснаци “, означи Попов.

Той акцентира, че климатичните проблеми са рисков и усилващ фактор. По думите му до 2040 година е допустимо последователно отричане от потреблението на въглища.
Реалистичен е защото възобновимата сила се развива с невероятна скорост, разраства се експоненциално, а цената ѝ пада от ден на ден и повече, както и се появяват все нови и нови технологии за предпазване на сила, за по-ефективно рандеман, офшорни вятърни централи... вятърната и слънчевата сила в композиция с тези технологии напълно умерено може да обезпечат базова сила, т.е. 24-часово произвеждане на сила.
По думите на Попов технологиите са налични, цените са ниски, въпросът е значително до политически и капиталови решения и сигурност за тези капиталови решения.

Според някогашния министър на екологията България има късмет да бъде домаин на международната климатична конференция през 2024 година

„ Домакинство става на ротационен принцип и през 2024 година то би трябвало да бъде в Източна Европа, а защото Полша към този момент е била хазаин на 4 такива срещи, най-вече от всички страни, България е напълно разумно място да изиска. Това е развой, който трае от година. В България са се водили доста диалози “, разяснява Попов.

„ Подобно домакинство би било необикновен удар за България – политически, стопански, софтуерен, обучение и изгодите са невероятни. Не е въпрос единствено за една конференция, а това е един развой, който трае непрекъснато “, безапелационен е той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР