През 2013 година е била публикувана първата европейска стратегия за

...
През 2013 година е била публикувана първата европейска стратегия за
Коментари Харесай

Габриел: Днес киберсигурността е част от ежедневието

През 2013 година е била оповестена първата европейска тактика за киберсигурност, озаглавена „ Отворено безвредно и несъмнено киберпространство “, съобщи еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Шест години по-късно всички можем ясно да кажем, че киберсигурността към този момент не е предмет на диалог сред няколко специалиста в няколко столици на Европейския съюз. Днес киберсигурността е част от всекидневието ни и тя ще бъде все по-важна с всяко обвързвано устройство. До 2020 година чакаме с милиарди да се покачат обвързваните устройства. Всяко обвързвано устройство значи и повече опасности. Това би трябвало да значи и повече благоприятни условия “, разяснява Габриел и разясни, че 61% от европейските жители се опасяват от хакерска атака по време на изборите, както и че отговорът за битка с тях ще стане със основаването на Европейска мрежа от центрове по киберсигурност.
Габриел разгласи още, че до края на март всяка страна в Европейски Съюз ще би трябвало да уточни своя контактна точка, с която ще се оповестява за евентулна интервенция на изборите. Тя добави още, че едвам 44% от европейските жители имат съществени цифрови умения, които включват кибер умения и умения за кибер хигиена.

По думите на политически шеф на Центъра за европейски проучвания „ Вилфрид Мартенс “ Роланд Фройденщайн нараства броят на фишинг офанзивите и на противозаконното събиране на информация преди европейските избори. „ Ние се борим против кибер закононарушенията доста от дълго време и в един по-широк политически подтекст – битка с дезинформацията и по-надежден отговор от страните в Европейски Съюз и НАТО против една страна, която е зад множеството рискови хакерски атаки и офанзиви през последните няколко години – Русия. Нека я назовем – това е страната, от която идват най-големите закани сега в тази сфера. Моментът е доста подобаващ, защото през май тази година предстоят европейските избори и институциите в Брюксел виждаме огромно повишаване на фишинг офанзивите, на противозаконното събиране на информация. Наясно сме с рисковете, които те съставляват за изборната акция в Европейски Съюз “, съобщи Фройденщайн.

Кметът на София Йорданка Фадъкова, която този път беше в ролята на ръководител на Сдружение „ Граждани за европейско развиване на България “ съобщи, че в София, като цифров град, са ангажирани повече от 40 хиляди работещи в ИТ бранша и точно по тази причина е нужна киберсигурност. Фандъкова разяснява, че цифровата промяна е трансформирала метода, по който хората поддържат връзка, търсят информация, получават услуги, учат и работят и живеят.

Страната ни не е готова за хибридни офанзиви, които към този момент са част от ежедневната игра на някои страни отвън Европейския съюз. Русия е страната, която най-често е споменавана като страната, която би могла да се намеси в идните евроизбори. Това сподели ръководителят на ПГ на Политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов. „ Днес имаме едно съществено предизвикателство, в което ще можем да покажем дали Европа и страните членки в Европейския съюз са подготвени да защитят сигурността и киберпространството по отношение на идните Европейски избори. На първо място би трябвало да бъде предпазен вотът на гласоподавателя, на второ място не би трябвало да допуснем да бъдат пробити системите за сигурност, които имат директен ангажимент, както Централните изборни комисии, по този начин също и министерствата, които имат директно отношение към провеждането и гарантирането на изборния развой. Тук доста е значимо да ограничим опцията за влияние на трети страни върху изборния развой в Европа. Ние знаем, че в няколко страни от Европейския съюз се сътвориха даже и министерства, които да работят против дезинформацията, само че също по този начин да работят и против разпространението на подправени вести.За огромно страдание могат да кажа, че към сегашния миг страната ни не е създала подобен сходен механизъм, който да може да противодейства на подправените вести и на това осведомително облъчване, което всички ние получаваме всекидневно “, съобщи Цветанов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР