През 2011 г. един принципно здрав мъж от САЩ наранява

...
През 2011 г. един принципно здрав мъж от САЩ наранява
Коментари Харесай

След прием на антибиотици чревната флора на този мъж се превръща в мини пивоварна

През 2011 година един кардинално здрав мъж от Съединени американски щати наранява палеца си толкоз съществено, че се постанова да стартира да приема антибиотици. Лекарите му предписват Цефалексин, който постоянно се употребява против инфекции.

Една седмица по-късно той стартира да изпитва странни признаци, както написа отчет, оповестен в  BMJ Open Gastroenterology. Освен загуба на паметта, „ мозъчна мъгла “ и епизоди на меланхолия, той стартира и през някои необясними личностни промени и се държи нападателно, което кардинално е било нехарактерно за него. Това продължава години наред, до момента в който през 2014 година той не се обръща към психиатър, който взема решение да го лекува с антидепресанти.

Най-накрая, една заран, полицията го стопира, защото подозира, че кара под въздействието на алкохол. Мъжът отхвърля да направи проба с дрегер, само че е приет в болница. В болничното заведение се оказва, че равнищата на алкохол в организма му са 200 мг на децилитър или еквивалентът на 7-10 напитки (в взаимозависимост от тежестта ви) – задоволително, че да провокира гадене, повръщане, проблеми с разбирането и чувствата, загуба наизуст и даже загуба на схващане.

Но, както пациентът упорства пред много скептичните лекари и полицията, той не е пил изобщо.

След случая вуйна му му купува дрегер, с цел да следи неговите равнища на алкохол – става известно, че тя е чувала за други сходни случаи на хора, които се напиват, без изобщо да са консумирали алкохол. Освен това го подканва да посети доктор в Охайо, който сполучливо е лекувал човек с сходно положение.

И по този начин, след тест с въглехидрати, при който пациентът употребява ядене, богато на въглехидрати, равнищата на алкохол в кръвта му се повишават единствено след няколко часа (въпреки че не е консумирал никакви спиртни напитки). Лекарите откриват дрождите Saccharomyces cerevisiae в изпражненията му и го диагностицират с извънредно редкия синдром на авто-пивоварната. При това заболяване въглехидратите ферментират до алкохол в храносмилателната система.

Когато организмът ни разгражда захарни храни и скорбяла, в тялото ни се образуват дребни количества алкохол. Но когато в храносмилателната система е налична дрождата Saccharomyces cerevisiae, равнищата му доближават нови висоти. През последните години научихме за няколко сходни случаи, в които нормално са забъркани изцяло озадачени пациенти, задържани за шофиране в нетрезво положение след потреблението на самун или ориз басмати.

За да излекуват пациента, лекарите му предписват антигъбично лекарство. Скоро обаче той още веднъж се връща в болничното заведение, откакто равнищата на алкохол в организма му се повишат и той пада и контузва съществено главата си. Лекарите още веднъж не могат да повярват, че не е пил, а наличието на алкохол в организма му варира от 50 до 400 мг на децилитър.

Докато обезверено търси кой да му помогне, към този момент 46-годишният мъж попада на лекари от медицинския център на университета Ричмънд в Ню Йорк, които в края на краищата документират случая му.

След още няколко неприятни обстановки, той стопира въглехидратите и още веднъж стартира да приема антигъбично лекарство. Без знанието на лекарите обаче той взема решение да изяде една пица и да изпие богата на захари газирана напитка, което провокира сериозен рилапс. Накрая той е избран като първия документиран случай на човек, получил синдром на авто-пивоварната след банкет на антибиотици.

„ Установихме, че антибиотиците са трансформирали чревната му флора “ и по този метод са разрешили на Saccharomyces cerevisiae да се развият, пишат създателите на проучването.

Днес, година и половина по-късно, мъжът е без никакви признаци и изтрезнял, а чревната му флора към този момент не е мини пивоварна.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР