През 1995 г. любимият на всички астрофизик и популяризатор на

...
През 1995 г. любимият на всички астрофизик и популяризатор на
Коментари Харесай

Поразителна прогноза за бъдещето на Карл Сейгън разбуни духовете в интернет

През 1995 година обичаният на всички астрофизик и популяризатор на науката Карл Сейгън разгласява книга, наречена „ Свят, обитаем с демони “, който предизвестява за заплахите от псевдонауката и научната неначетеност и окуражава читателите да развиват сериозното и скептичното си мислене. 

Всичко това е нещо напълно предстоящо от един академик със обществено схващане, само че един съответен параграф взриви Twitter тази седмица, и не е мъчно да се види за какво. 

По някакъв метод (например, с машина на времето) Сейгън е съумял да планува актуалното положение на нещата – и той е смущаващо прецизен. 

Прогнозата му е, че хората, обезверени от безсилието си да влияят върху политиката, която касае всички сфери от живота им, с отслабено сериозно мислене ще се обръщат от ден на ден към суеверията и псевдонауката, неспособни да създадат разлика сред това, което те кара да се чувстваш добре и това, което е правилно. Фалшивите вести към този момент не ви изненадват, нали?

Ето какво гласи фрагментът: 

Науката е освен това от насъбрани познания. Тя е метод на мислене. Имам неприятно предусещане за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци - когато Съединените щати ще бъдат стопанска система от услуги и информация; когато съвсем всички основни производства ще са преместени в други страни; когато голямата софтуерна мощност ще бъде съсредоточена в ръцете на малко на брой и нито един представител на публичните ползи няма да може даже да се допре до проблемите; когато хората ще са изгубили способността да управляват ориста си и да задават на ръководещите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато - лишени от сериозното си мислене и неспособни да вършим разлика сред истината и това, което ни кара да се усещаме добре - ще се плъзнем, съвсем без да видим, обратно към суеверията и тъмнината.

– Текстът е от книгата „ Свят, обитаем с демони “ (Науката като свещ в мрака) 1995 г.; превод: Маргарит Дамянов, ИК Бард 2009 година

И по този начин, знаел ли е Сейгън освен това за обществото през 1995, което тъкмо да може да планува какъв ще е животът след едно-две генерации или ние сме склонни да виждаме прекалено много в него? Странното е, че методът, по който тълкуваме този вид предугаждане има доста общо с метода, по който тълкуваме хороскопите – една от най-честите цели на Сейгън.

Хороскопите нямат нищо общо с действителността, само че доста общо с обстоятелството, че хората виждат това, което желаят да видят. Въпреки че можем да бъдем песимистични за бъдещето на обществото като цяло, хората нормално са много оптимистични за личните си самостоятелни проекти за бъдещето. Това е еволюционна тактичност за оцеляване – нещо, от което хороскопите непосредствено се възползват. Те ни карат да се усещаме добре. Затова обръщаме внимание единствено нещата, които съответстват и пренебрегваме всичко, което не се отнася за нас.

Но сходно нещо се случва и когато попаднем на плашещо тъкмо предугаждане за бъдещето. Част от когнитивното деформиране, което всички хора споделяме, е че ни притеглят елементи, които удостоверяват съществуващите ни убеждения. Както показва Мат Новак от Gizmodo, “точността “ на предсказанията за бъдещето са постоянно нещо като теста с петната на Роршах. Тълкуването приказва доста повече за този, който го прави, в сравнение с за написаното.

И все пак, би трябвало да отдадем дължимото на Сейгън за таза мрачна, само че много прозорлива прогноза за началото на 2017 година Нека въпреки всичко да се надяваме, че не сме изгубили силите да изплуваме от тези мътни води. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР