През 1991 г. фестивалът Monsters of Rock“ в Москва влиза

...
През 1991 г. фестивалът Monsters of Rock“ в Москва влиза
Коментари Харесай

32 години от тушинското препиване: 1,6 милиона души гледат Metallica в Москва

През 1991 година фестивалът " Monsters of Rock “ в Москва влиза в историята като един от най-големите концерти, провеждани в миналото. 1,6 милиона души участват на 28 септември на летището в Тушино – регион в северната част на Москва. Това остава най-големият рок фестивал в съветската история. Входът е свободен, като идват почитатели на рока от някогашния Съветски съюз. Свирят именитите Metallica. 

Този фестивал бележи най-запомнящото се осъществяване на групата. Смята се, че рекордните фенове през този ден са били виждани единствено в четири други случая. Това е второто по величина музикално събитие в историята. Първо място заема Жан Мишел Жар и неговият концерт в Париж през 1990 година с 2,5 милиона фенове.

Снимка от въздуха на тълпата, когато свиреше Metallica, е спиращ дъха фотос, който ви дава визия за мащаба на концерта през този ден. 1991 година е историческа за града хазаин Москва, с поредицата от събития, които в последна сметка доведоха до разпадането на Съветския съюз няколко месеца по-късно. Съюз на съветските социалистически републики се разпада дефинитивно на 26 декември 1991 година. Августовският пуч в Русия от 1991 година предшества рок концерта. 

На 19 август се прави опит за отстраняването на Михаил Горбачов от поста президент на Съюз на съветските социалистически републики. Пучът е проведен от група консервативно настроени заговорници от управленията на ЦК на Комунистическа партия на Съветския съюз, държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики, армията и КГБ, в периода 19 август – 21 август 1991 година.

Първият в страната безвъзмезден рок концерт навън бе значим за хората в Русия. По време на проявата няма никакви ограничавания за внасяне на алкохол. Може би поради това почитателите си носят бутилки и даже туби. Заради това рок проявата години по-късно стартира да се назовава " тушинско препиване “.

Любопитно е, че концертът се охранява от 11 000 души от вътрешни войски, от милицията и от мобилния отряд с изключително предопределение, както и от близо 300 автоинспектори. На фестивала свирят още AC/DC, Pantera и The Black Crowes. Metallica забива на съветска територия още пет пъти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР