През 1990-те в Германия са били крадени по около 100

...
През 1990-те в Германия са били крадени по около 100
Коментари Харесай

В Германия се крадат все по-малко коли. Защо?


През 1990-те в Германия са били крадени по към 100 000 коли на година. Сега броят на кражбите на коли е понижен фрапантно - под 10 000 през 2021 година. На какво се дължи това?

Никога кражбите на не са били толкоз малко, колкото през предходната година: за пръв път откогато се води такава статистика броят на откраднатите леки коли е паднал под 10 000 за една година. По-точно: през 2021 са регистрирани общо 9805 откраднати застраховани коли, излиза наяве от най-новите данни на Съюза на немските застрахователи (GDV). Предишният връх е от 2020 година, когато делът на изчезналите коли е бил с 8% по-висок от този през предходната година.
Редакцията предлага
За съпоставяне: в средата на 1990-те години застрахователните компании записаха по 100 000 автомобилни обири на година. Оттогава беше извървян дълъг път - значително усъвършенствани бяха техническите устройства срещу обири (имобилайзери), граничният контрол в Източна Европа, както и наказателното гонене на този тип закононарушения.

22% от кражбите се случват в Берлин

Най-активни са автокрадците в столицата Берлин. Там през предходната година са били откраднати 2200 коли със застраховка " Авто каско " - а това представлява 22% от всички обири на коли в Германия. Според браншовия съюз породените от това вреди са надхвърлили 47 милиона евро. Застрахователите са изплатили приблизително по 21 600 евро обезщетение за откраднат автомобил.

Според полицията повода за високия % обири в Берлин е близостта и бързите магистрални връзки с Източна Европа, където доста от откраднатите коли изчезват, с цел да бъдат продадени - цели или на части. Бизнесът с кражбите на коли е доминиран от източноевропейски банди, споделят от полицията.

На хиляда застраховани коли с " Каско " се падат по 2,2 обири в Берлин, следван от Хамбург с 1,1 обири, а междинната стойност за Германия е 0,2 на хиляда застраховани коли. Най-малко коли се крадат в южните немски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг - там са регистрирани едвам по 0,1 обири на 1000 коли.

Кои са най-обичаните коли?

Най-често автокрадците протягат ръка на така наречените есюви-та (SUV), които в България погрешно се назовават джипове. Тези по-големи и по-скъпи коли са измежду най-рисковите: през предходната година 9 от всеки 10 откраднати автомобила в Германия са били точно есювита. Сред тях се открояват три модела на " Ленд Роувър ".

Данните на полицията на застрахователите се разграничават, защото в GDV водят статистика единствено за застрахованите коли. Съотношението в обособените немски провинции обаче е еднообразно.

Крадат се най-много такива коли, които се търсят в избрани страни - а точно по-големи коли с висока проходимост. 

***

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР