През 1984 г. се състояла премиерата на един от най-популярните

...
През 1984 г. се състояла премиерата на един от най-популярните
Коментари Харесай

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

През 1984 година се състояла премиерата на един от най-популярните и обичани научнофантастични филми на всички времена – „ Терминаторът “. В него се споделя за робот, изпратен от бъдещето със задачата да убие млада жена. Той е основан от изкуствен интелект, завладял нашата планета и опитващ се да заличи човечеството. През последните години от ден на ден хора стартират да се тормозят, че събитията във кино лентата някой ден могат да се трансфорат в действителност. Развитието на технологиите разкрива доста нови благоприятни условия пред нас, само че какви в действителност са рисковете, съпътстващи този развой?

Загуба на работни места

Повечето специалисти са единомислещи, че в случай че не бъдат взети ограничения, изкуственият разсъдък ще остави милиони хора без работа. Развитието на технологиите безспорно ще докара до автоматизирането на редица действия. Сред секторите, в които се чакат най-сериозни промени, са производството, превоза и обслужването на клиенти. Способността на ИИ да имитира човешката креативност, създавайки изображения, текстове и музика, провокира терзания даже и измежду хората, занимаващи се с сходни специалности. Означава ли това, че ни чака внезапен скок на безработицата и невиждани стопански разтърсвания?

What industries will expand employment due to AI?
— Forbes (@Forbes)
„ Ако предишното е добър знак за бъдещето – а нормално е по този начин – изкуственият разсъдък ще промени, само че няма да размени работните места. Основното предизвикателство е да подготвим хората за тях “, означи за Vesti.bg проф. Маура Гросман от университета във Ватерло, която е създател на редица проучвания, свързани с създаването на ИИ.

По думите ѝ, „ от началото на актуалната година се вижда засилено търсене на инженери, способни да работят с огромни езикови модели като ClatGPT. Тяхната задача е да получават оптимално точни и потребни отговори “. Несъмнено, ИИ отваря доста благоприятни условия за нововъведения. Вместо просто да размени хората, той може да усили техните качества, позволявайки им да се концентрират върху по-сложни и изобретателни задания.

„ Не чакам незабавна и огромна загуба на работни места в близко бъдеще, защото изкуственият разсъдък сега надалеч не е непогрешим и няма по какъв начин да ни размени изцяло. Въпреки това, тези от нас, които са осведомени с ИИ и могат да работят с него, ще имат съществено преимущество пред всички останали “, счита проф. Гросман. На същото мнение е и проф. Ричард Лахман от университета „ Риерсън “ в Торонто, който е специалист по въпросите, свързани с изкуствения разсъдък. Ето какво съобщи той за Vesti.bg: „ В близко бъдеще ще се надигнем пред едно главно предизвикателство – ще се наложи да демонстрираме по-голяма еластичност, да усвояваме нови умения, с цел да се научим по какъв начин да работим дружно с ИИ “.

What Does Generative AI Mean For Websites And SEO?
— Forbes (@Forbes)
Необходимост от регулации

Друга постоянно споменавана тематика е потребността от по-стриктни регулации. В своя труд „ Етика на изкуствения разсъдък и роботиката “ известният откривател Винсент Мюлер написа, че става все по-трудно да се управлява скоростта, с която ИИ се развива и научава нови неща. Тъй като технологията става все по-сложна, нейното евентуално влияние върху обществото ни повдига редица въпроси, свързани с нашите права и сигурност. Без задоволителен надзор, съществува огромен риск от осъществяването на измами и злоупотреби със системи, употребяващи изкуствен интелект. Възникват и терзания за поверителността на персоналните ни данни.

„ Ако желаете да употребявате ИИ, с цел да изготвите някакъв формуляр, да създадете лого или да монтирате видео, това е ужасно и не съставлява никакъв проблем. Ако, обаче, изкуственият разсъдък стартира да взема комплицирани решения – като дали да бъде провиснал даден заем или не, да предлага лекувания или да влезе в ролята на психотерапевт, тогава би трябвало да кажем „ не “. Смятам, че основаването на „ по-добър “ ИИ, работещ с по-голяма база данни, подготвен да прави комплицирани интервенции в къси периоди, е нещо позитивно. Въпреки това, той не трябва да бъде употребен на всички места и когато и да е “, акцентира проф. Лахман.

„ Съществуват няколко метода, по които ИИ може да излезе отвън надзор. Единият от тях е да се свърже към непрекъснат източник на сила, което ще значи, че няма по какъв начин да бъде изключен. Освен това, изкуственият разсъдък може да получи достъп до огромни финансови средства, което евентуално също би се трансформирало в проблем “, отбелязва проф. Гросман. Всичко това кара редица специалисти да считат, че е нужен прецизен надзор. Според тях, единствено по този начин може да се подсигурява, че ще успеем да се извлечем оптималните изгоди от ИИ, минимизирайки евентуалните рискове и защитавайки правата и ползите на всеки човек.

Rapid progress in AI is arousing fear as well as excitement. How concerned should you be?
— The Economist (@TheEconomist)
Anchor Изкуственият разсъдък като оръжие

През последните години стана пределно ясно, че ИИ може да бъде употребен като рисково оръжие. Способността му да генерира извънредно реалистично видео и аудио наличие е средство за дезинформация и манипулиране на публичното мнение, което няма по какъв начин да бъде подценено. Подобни материали, които към този момент циркулират в интернет, могат да доведат както до подкопаване на доверието в избрани политици или институции, по този начин и до експлоадирането на безредици. Това акцентира нуждата да бъдат взети незабавни ограничения на интернационално равнище, благодарение на които да бъдат лимитирани тези рискове. „ Съвременният изкуствен интелект не може да мисли независимо. Това, което ме тормози най-вече, е неговият капацитет за разпространяване на подвеждаща или погрешна информация. В резултат, ние все по-трудно ще съумяваме да отличим обстоятелствата от лъжите “, акцентира проф. Гросман.

Все повече учени също по този начин предизвестяват, че създаването на оръжия, употребяващи ИИ, крие доста опасности. Според тях, способността на изкуствения разсъдък да избира и нападна цели без човешка интервенция повдига прекалено много въпроси. Веднъж задействани, сходни системи могат да работят изцяло самостоятелно, вземайки решения, които могат да доведат до гибелта на огромен брой хора.

В няколко отворени писма, оповестени през последните години, видни специалисти от целия свят приканиха за интернационално съдействие и приемането на прецизни закони, свързани с потреблението на ИИ и роботизирани технологии в хода на военни дейности. Те предизвестяват, че в случай че не бъдат взети ограничения, ще станем очевидци на непредсказуема конкуренция във въоръжаването, вследствие на която ще се стигне до „ ерозия “ на човешкия надзор върху протичащото се по време на въоръжени спорове.

Междувременно все повече хора се чудят какво би се случило, в случай че по някаква причина изкуственият разсъдък се обърне против нас, неговите основатели. От днешна позиция това може и да звучи като сюжет на научнофантастичен филм, само че все пак рисковете, свързани с ИИ, са изцяло действителни и не трябва да бъдат подценявани.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР