През 1973 година американските психолози Кенет и Мери Джергън и

...
През 1973 година американските психолози Кенет и Мери Джергън и
Коментари Харесай

Популярността на социалните мрежи била предсказана през 1937 г.

 фейсбук

През 1973 година американските психолози Кенет и Мери Джергън и Уилям Бартън сложили опит, без описването на който през днешния ден не минава нито един диалог за логиката на психиката на обществените мрежи. Изследователите желали да схванат по какъв начин въздейства анонимността на характера на групово другарство.

Имало две групи: пробна и контролна.

Експерименталната група се състояла от осем непознати на различен души от друг пол, които трябвали да прекарат един час в безусловно тъмна стая, които можело да вършат каквото си изискат – никакви правила на държание, ограчение и наставление.

В края на този час участниците можело да изоставен стаята поотделно и повече в никакъв случай да не се засекат с останалите.

Контролната група получила същите инструкции, само че тя прекарала своя час в светната стая.

Човекът е обществено създание, по тази причина контролната група непознати наред изкарала своя един час в повърхностни диалози. А пък в пробната група зародило въодушевление на прочувствена непосредственост, доверителност и деликатност. Говорили по-малко, само че повече за „ най-същественото “. 50% от участниците прегърнали седящите до тях.

Повечето участници получили наслаждение от общуването и били подготвени още веднъж да вземат участие в сходен опит.

Анонимността и свободата подготвят събеседниците към доверие и диалози за „ значителното “. Възможно е с това да си разбираем неведнъж видяното високо равнище на прочувствена ангажираност в обществените връзки, нейният необикновен статус в съзнанието на потребителя и особената откровеност в обществените „ дневници “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР