През 1967 година ЦСКА докосва финала в турнира за КЕШ.

...
През 1967 година ЦСКА докосва финала в турнира за КЕШ.
Коментари Харесай

От скрина: Без ефир

През 1967 година ЦСКА допира финала в шампионата за КЕШ. Тогава действителностите в европейския футбол са други и " алените " водят пикантен спор с миланския гранд Интер за място във финалния мач. Покрай дуела на българския първенец с " нерадзурите ", управлението на Българска телевизия спазарява директното лъчение на дуела за трофея. Финалът обаче минава без присъединяване на ЦСКА, изгубил третия полуфинален мач в Болоня. Така българският футболен ентусиаст гледа за първи път край за КЕШ по малкия екран – Селтик против Интер. В идващите няколко години финалният мач още веднъж е навън от родния ефир, с цел да се наложи в него при започване на 70-те години. Изключение прави единствено 1979 година. Не се знае за какво, само че срещата сред Нотингам и Малмьо, извоювана от англичаните с гол на Тревър Франсис, остава отвън стратегия на БТ и не е излъчена у нас. Нека си напомним и други случаи от времената, когато постоянно при липса на директна картина на екрана се появява групата " Дайър Стрейтс " и надписът " Очакваме включване ".

Българският фен не вижда именития полуфинал сред Бразилия и Уругвай на Световното състезание през 1970 година. Този път обаче повода е справедлива. В тези години ФИФА не преценява програмата на шампионата с почитатели и рекламодатели и се оказва, че двата полуфинала в Мексико'70 са в един и същи ден и час. На 17 юни, от 16 часа локално време, се дава старт на конфликта Италия – Федерална Република Германия, решен след продължения и спечелил прозвището Мача на века. По същото време Бразилия бие Уругвай с 3:1. Попаденията за " Селесао Бразилейра " са дело на Клодоалдо, Жаирзиньо и Роберто Ривелино. Именно в тази среща Пеле прави един от фамозните си трикове – митичният голмайстор финтира с тяло именития уругвайски вратар Ладислао Мазуркевич, след което обаче стреля около вратата. Това е третият популярен пропуск на Пеле на финалите в Мексико.

В един ден са и полуфиналите на шампионата в Испания през 1982 година: Италия – Полша и Франция – Федерална Република Германия. Първата среща е от 18:15 часа българско време, само че тя не попада в програмата на БТ. Същата вечер, от 22 часа, е огромният трилър в Севиля сред " петлите " и Маншафта, останал в сърцата на ентусиастите за десетилетия напред. Успехът на " Скуадра адзура " над поляците е излъчен у нас на запис идната вечер. Така българската аудитория пропуща да види онлайн двете попадения на Паоло Роси в мрежата на Йозеф Млинарчик, пратили италианците на финала в Мадрид. Нещата се повтарят четири години по-късно в Мексико, когато вторият полуфинал Аржентина – Белгия остава " на мрачно ". Срещата е показана на запис поради късния час: в България рециталът на Диего Марадона, вкарал два гола на " алените дяволи ", стартира в среднощ. По-рано денем Федерална Република Германия побеждава рутинно (2:0) Франция. На запис е излъчена и борбата Англия – Франция от Испания'82, белязана със популярния гол на Брайън Робсън в 27-ата секунда.

Няколко мача от програмата на Мондиале'90 също остават скрити за директния сигнал. Най-запомнящ се е казусът с откриването на шампионата, когато в паметен дуел в Милано Камерун сюрпризира международния първенец Аржентина с 1:0. Мишел Вотро дава първия съдийски сигнал на шампионата на 8 юни 1990 година, в 19 часа българско време. Точно тогава обаче у нас ври и кипи, защото първите избори след премахването на еднопартийния режим чукат на вратата. Българският народ ще се събере пред урните на 10 юни и по БТ вървят политически диспути. Именно поради Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили камерунският пестник по аржентинската буза е показан чак към среднощ на запис. Напеченият мач Англия – Египет, разсякъл възела в Групата на гибелта в Италия'90, пък е програмиран напряко за ден по-късно от изиграването му. Английската победа идва след удар с глава на Марк Райт и неточност на известния египетски пазач Ахмед Шубeир, " пратен " краткотрайно от наш коментатор под рамката на ОАЕ.

Като стана дума за коментатор, да кажем, че най-хубавият коментар на именития Николай Колев не стига до българския фен. Това се случва в средата на 80-те години, когато Левски гостува на Вележ (Мостар) за КНК. След време Мичмана дефинира, че това е най-хубавият му коментар, който обаче не е чут от никого. На стадиона в Мостар известният състезателен публицист схваща, че има проблем със сигнала до София и търси локални техници, които да му оказват помощ. Двубоят обаче стартира и Колев, който не знае дали гласът му доближава до България, взема решение въпреки всичко да си разяснява. Левски губи трагично с 3:4, само че продължава напред в конкуренцията, а феновете се задоволяват с коментар от студиото, без да чуят какви ги е наговорил Мичмана от Югославия.

Не са един и два известните мачове на български клубове от евротурнирите, които изобщо не стигат до ефир. Най-фрапантен наподобява казусът с Берое от 1979 година. Заралии удрят италианския исполин Ювентус посред Стара Загора, а на реванша отстъпват чак след продължения. Срещата в Италия на 7 ноември обаче не е излъчена по малкия екран – поради честването на Октомврийската гражданска война в националния ефир вървят руски филми. Учудващо мачът не е излъчен даже по радиото. Крайният резултат (3:0 за звездите на Джовани Трапатони след продължения) е обявен едвам в 1:00 часа след среднощ в информационния бюлетин по " Хоризонт ". Близо три десетилетия пък от ЦСКА търсят запис на една от най-великите победи освен в историята на клуба, само че и на българския футбол – 1:0 в реванша против носителя на КЕШ Нотингам Форест. Двубоят се играе на 1 октомври 1980 година, само че у нас доближава единствено под формата на двуминутен репортаж във " Всяка неделя ".

По радиото или посредством кодирана (размазана) картина феновете наблюдават някои от най-известните гостувания на наши тимове в Европа: успеха на ЦСКА над европейския първенец Ливърпул (1:0) през 2005 година, равенството на Левски с Ювентус (1:1) през 1999 година, равенството на ЦСКА на " Сейнт Джеймсис Парк " с Нюкасъл (2:2) с прословутия щастлив скок на Генади Симеонов, след който Димитър Пенев възкликва: " Генчо се преби! " Заради идното лъчение на Галатасарай – Левски (2:1) през 2001 година, ефирът на " Ринг плюс " блокира – през целия ден стои " заледен " кадър. Това подпалва телефоните на редица кабелни оператори с въпроса: " Ще се излъчва ли мачът от Истанбул? ". В Самоков успокояват всички с паметното: " Ако не е да го нема сусе, че го има ".

Извън ефир остават и рекордните пет гола на Димитър Бербатов в мача ЦСКА – Конструкторул (8:0), а от успеха на " алените " с 5:0 над Портадаун е пуснат уголемен репортаж. В тази среща Милен Петков цели дупка в мрежата с тъкмо осъществяване от дузпа. Левски – Олимпия (1:0, 2:4 след дузпи) през 1996 година дочаква своя ред единствено на запис, а драмата на Литекс против Видзев (1:4, 2:3 след дузпи) три сезона по-късно стига само до радиото. Левски – Люцерн (2:1) и Локомотив (Пд) – Оксер (2:2) пък са излъчени в комбинирано предаване по Ефир 2. Загубата на " сините " от Копенхаген през 1998 година заляга в програмата на интернационалния състезателен канал Eurosport, който предава директно от София. Западняците се чудят на какъв стадион са попаднали, гледайки порутените трибуни на " Васил Левски " и пейките за физкултурен салон в бранш " А ". Няма ефирен ефир и за ЦСКА – МТК (0:1) и Тампере – Левски (1:0). От международната подготовка с Израел през 1992 година се ражда единствено репортаж.

За прочут интервал от време финалите в шампионата за Купата на УЕФА също са отвън полезрението на българския почитател. През 1985 година е направено изключение за конфликта сред унгарския Видеотон и Реал Мадрид. Следва нова пауза до 1993 година, когато Ювентус печели трофея против Борусия (Дортмунд). Първият заключителен мач сред Байерн (Мюнхен) и Бордо през 1996 година остава единствено по спътника, само че въпреки всичко родният футболен обожател вижда историческия гол на Емил Костадинов на реванша в директно предаване по Ефир 2.

На идващия сезон още веднъж няма картина от първия край, което принуждава българските фенове да зяпат дуела Шалке 04 – Интер по RTL. Извън дребния екран остава и Вечното дерби на 26 май 2002 година, извоювано от " армейците " с гол на Владимир Манчев. Причината този път е друга – в неделния ден се редуват предаване след предаване, отдадени на визитата на папа Йоан Павел II в България. От Левски – ЦСКА 4:0 през 1982 година пък е пуснат единствено репортаж по Втора стратегия поради сгъстения цикъл от мачове на международните финали в Испания. Легендарният гол на Христо Стоичков във вратата на " сините " през 1987 година, който носи купата на ЦСКА, също не попада в директно предаване. Шампионският конфликт под дъжда е излъчен на запис от 22:10 часа по БТ.

За край една фраза на коментатор на дуел в " А " група, стартирал с леко забавяне в родния ефир: " Здравейте, драги фенове! Включваме се със закъснение, само че не сте изпуснали нищо. Резултатът е 2:0 за Левски ".

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР