През 1946 г. Паула Джийн Уелдън, 19-годишна студентка, изчезва безследно

...
През 1946 г. Паула Джийн Уелдън, 19-годишна студентка, изчезва безследно
Коментари Харесай

Отвлечена от извънземни или жестоко убита? Къде изчезна Паула

През 1946 година Паула Джийн Уелдън, 19-годишна студентка, изчезва безследно по време на поход в Зелените планини във Върмонт. Изчезването ѝ провокира една от най-дългите и огромни интервенции по търсене и избавяне в историята на щата. Въпреки тези старания Пaула по този начин и не е открита, а казусът ѝ остава затулен в тайнственост и до през днешния ден.

​Паула Джийн Уелдън е родена на 17 ноември 1928 година в Станфорд, Кънектикът. Била е интелигентна и амбициозна млада жена, която преди малко е приключила първия си учебен срок в колежа " Бенингтън " във Върмонт, когато се случва нещастието.

На 1 декември 1946 година тя споделила на съквартирантката си, че желае да отиде на поход в околните Зелени планини. Съквартирантката ѝ предложила да изчака до идващия ден, защото към този момент било късно, само че Паула нямала самообладание да подиша чист въздух и да се пораздвижи. Тя напуснала общежитието си в ранния следобяд, облечена в алено палто, сини дънки и маратонки, и за финален път била забелязана да върви по Дългата пътека към планината Гластенбъри.

Паула е оповестена за изчезнала от съквартирантката си на идващия ден, когато не се е върнала от похода. Колежът и локалните управляващи стартират издирването ѝ, само че пресеченият терен и зимното време затрудняват търсенето. Въпреки напъните на стотици търсачи, от Паула не е открита никаква диря.

Разкази на очевидци

Hey, true crime friends! This week's case is a cold one. Eighteen-year-old Paula Jean Welden went missing after going for a hike on the Long Trail in Vermont near Bennington College. To this day, she has yet to be found.
— True Crime in Academia (@tcinacademia)
Няколко очевидци настояват, че са видели Паула в деня на изгубването ѝ. Един мъж оповестява, че я е видял да върви по Дългата пътека, а две дами настояват, че са я видели да пътува на автостоп покрай началото на пътеката. 

​Скоро по-късно в. " Бенингтън банер " оповестява, че стартират да се появяват " примамливи и несъмнено странни следи ".

Една от тях бил разказът на сервитьорка от Масачузетс, която разказала, че е обслужила разчувствана млада жена, отговаряща на описанието на Паула. След като научил за тази диря, бащата на Паула липсващ за 36 часа, хипотетично в гонене на следата. Въпреки това управляващите сметнали, че това е необичайно, и това довело до превръщането му в основен обвинен за изгубването на щерка му. Започват да се популяризират разкази, че домашният живот на Паула не е бил толкоз идиличен и изящен, колкото родителите ѝ в началото са съобщили на полицията.

Очевидно Паула не се е върнала вкъщи за Деня на благодарността седмица по-рано и може би е била смутена поради различия с татко си. Макар да твърди, че е почтен, бащата на Паула изрича доктрина, че Паула е била смутена поради момче, което е харесвала в учебно заведение, и че може би момчето е трябвало да бъде обвинено.

Тези разкази обаче в никакъв случай не са били доказани и тяхната меродавност е сложена под въпрос.

Издирването на Паула продължава седмици наред, като към следствието се причисляват ФБР и военновъздушните сили. Те правят обстойни претърсвания на земята и въздушно наблюдаване, само че не са открити никакви доказателства за местонахождението ѝ. Случаят притегля вниманието на цялата страна и даже въодушевява млад публицист на име Джей Ди Селинджър да напише роман, основан на изгубването на момичето. Той въодушевява и втория разказ на Шърли Джаксън " Палач ", е едно от няколкото необясними изгубвания в същия регион по това време. Нейното колежанско общежитие, " Дюи Хаус ", продължава да стои в кампуса.

Разследването: Издирвателни групи и подправени следи

В първите дни на следствието издирвателните групи претърсват региона към Дългата пътека и планината Гластенбъри. Те не откриват следи от Паула, само че откриват подслон, който тя е построила от клони и клончета. Оказало се, че тя е възнамерявала да прекара нощта в гората, което навежда на мисълта, че може да е изгубила пътя или да не е съумяла да се върне в кампуса преди да се стъмни.

С продължаването на издирването се появили няколко подправени следи, в това число фотоси на Паула в Ню Йорк и Канада. Тези известия са разследвани, само че са отхвърлени като неоснователни. Въпреки многочислените препоръки и следи, нито една от тях не води до местонахождението на Паула.

Разследващите от локалната полиция научили, че Фред Гадет, дървосекач, живеещ на Harbour Road, е видял Уелдън да минава, до момента в който спорел с приятелката си. Малко по-късно Гадет избухнал в гняв или към близката хижа, или тръгнал по пътя в посока на Уелдън.

Разказите му се разминават и се счита, че той е лъгал полицията няколко пъти, заради което е считан за лице, представляващо интерес по това време и когато казусът е обновен през 1952 година Твърди се, че Гадет е споделил на двама души, че знае къде е заровен Уелдън, само че по-късно твърди, че е излъгал.

Изчезването на Паула води и до една от най-големите интервенции по търсене и избавяне в историята на Върмонт. В издирването вземат участие хиляди доброволци, в това число студенти от колежа Бенингтън, локални поданици и членове на Националната армия. Издирването продължава седмици наред, само че в последна сметка е прекратено заради липса на нови следи.

Теории

Една от теориите е, че Паула е избягала от колежа Бенингтън и е почнала нов живот на друго място. Няма обаче доказателства в поддръжка на тази доктрина, а фамилията и приятелите ѝ постоянно са твърдели, че тя е била щастлива и не е имала причина да напуща.

What happened to Paula Jean Welden?

Paula was an 18-year-old sophomore at in when she decided to go on a solo hike along The Long Trail, the oldest long-distance trail in the United States that runs from Massachusetts to the Canadian border.

Hundreds…
— Crime Soup Podcast (@crime_soup)
Друга доктрина е, че тя е била отвлечена и убита от чужд или от някой, който е познавала.

Някои допускат, че е станала жертва на сериен палач, настоящ в региона по това време. Въпреки това в никакъв случай не са откривани доказателства за нечиста игра.

Възможно е Паула да се е изгубила или да се е наранила в гората и да е умряла от излагане на светлина, апетит или обезводняване.

Тази доктрина обаче наподобява малко евентуална, като се има поради опитът на Паула като екскурзиант, както и огромните старания за търсене и избавяне, които са били подхванати.

Накрая, някои допускат, че Паула е била отвлечена от извънземни. Тази доктрина обаче е недостоверна и се отхвърля от множеството проверяващи.

Изчезването на Паула Жан Уелдън оставя дълготраен белег върху фамилията ѝ. Семейството е унищожено от неочакваното изгубване на щерка им и сестра им. Те са изгубили всякаква вяра да я намерят жива, само че са се придържали към вярата, че някой ден ще намерят останките ѝ.

Търсенето на Паула продължава години, само че всичките старания са напразни. Родителите ѝ умират, без да схванат какво се е случило с щерка им. Братята и сестрите ѝ също се пробват да се оправят със загубата и несигурността към изгубването ѝ.

Изчезването на Паула Жан Уелдън има надълбоко влияние и върху общността. Местните управляващи организират широкообхватно търсене на изчезналата туристка, само че не съумяват да открият никаква диря от нея.

Инцидентът провокира боязън и суматоха измежду жителите на околните градове. Хората почнали да заобикалят разходките в планината и туристическата промишленост в региона понесла сериозен удар.

Изчезването на Паула Уелдън довежда и до смяна в метода, по който се преглеждат случаите на изчезнали лица. То насочва вниманието към нуждата от по-ефективни и ефикасни интервенции по търсене и избавяне и води до въвеждане на политики за възстановяване на работата по случаи на изчезнали лица.

CASE # 53-711: The disappearance of Paula Jean Welden

(see pics)
— Mystery Threader (@bitchesabelle)
Търсенето продължава

През последните години се следи ново развиване в издирването на Паула Уелдън.

Случаят беше обновен и бяха положени огромни старания за намиране на нови доказателства и следи. Властите също по този начин се обърнаха към модерни техники като ДНК проби и съдебномедицински разбор, с цел да преразгледат остарели доказателства.

Въпреки това по делото не е реализиран значителен пробив. Паула Уелдън продължава да бъде изчезнало лице и издирването ѝ продължава.

Изчезването ѝ се е трансформирало в част от историята на Върмонт. Нейната покруса провокира голям брой полемики по отношение на случаите на изчезнали лица и нуждата от възстановяване на напъните за търсене и избавяне. Историята ѝ е включена в голям брой книги, филми и документални филми.

В нейна памет е сложена паметна плоча на пешеходния мост Long Trail в южната част на Зелените планини, покрай мястото, където е забелязана за финален път. Плочата припомня за трайната тайнственост на нейното изгубване и е в символ на респект към паметта ѝ.

През последните години казусът на Паула Джийн Уелдън притегли още веднъж вниманието на медиите. Историята му беше показана в няколко документални кино лентата, подкасти и новинарски публикации. Подновеният интерес провокира нови полемики по случая и докара до приток на нови препоръки и следи.

Въпреки възобновения интерес, по случая не са направени обилни открития или разкрития. Разследването продължава и управляващите не престават да изследват всяка диря и доказателство в търсене на отговори. Въпреки това, с помощта на последните достижения в региона на технологиите и криминалистиката, към момента има вяра, че казусът може да бъде позволен някой ден.

След десетилетията на следствия и старания за търсене, казусът на Паула Джийн Уелдън остава неразкрит. Изчезването ѝ оказва мощно влияние върху фамилията, приятелите ѝ и цялата общественост.

Мистерията към изгубването ѝ е довела до голям брой теории и спекулации, само че истината остава незнайна. Историята на Паула Уелдън припомня за значимостта да се цени и пази човешкият живот, както и за нуждата от отговори и привършване на случаите на неразкрити изгубвания.

Все отново в никакъв случай не са открити доказателства за закононарушение и макар че казусът остава неразкрит, ползата на локално и национално равнище продължава. Изчезването на Паула Уелдън е постоянна поръчка в Свободната библиотека на Бенингтън и в залата за районна история на Музея на Бенингтън, а през 2021 година е включено в класацията " 50-те най-странни неразгадани мистерии на всички времена " на Parade.

Какво се е случило с Паула остава мистерия, а изгубването ѝ кара фамилията ѝ и общността да изпадат в потрес и комплициране повече от 70 години. Въпреки огромните старания за търсене и следствия, ориста на Паула остава неизвестна
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР