През 1945 г. една от най-влиятелните жени в бизнеса на

...
През 1945 г. една от най-влиятелните жени в бизнеса на
Коментари Харесай

Жената, която продаде милиони играчки-оръжия, за да направи Барби велика

През 1945 година една от най-влиятелните дами в бизнеса на предишния век построява нещо, което ще да промени обществото вечно. 
Рут Хендлър е бизнесмен и модернист с алено червило, която кара розов кабриолет Thunderbird, само че до момента в който мъжете тестват атомни бомби в пустинята, тя взема решение да започва лична компания в гараж. 
Най-популярната кукла в историята – Барби – даже не е най-ценната ѝ концепция, споделя The Wall Street Journal в материал отдаден на съоснователката на колоса Mattel.
В ранните дни на стартъпа, който Рут Хендлър основава дружно със брачна половинка си и който по-късно ще се трансформира в най-голямата компания за играчки в света, тя прави серия от смели решения. 
Сред тях е маркетингът на нещо, наречено Burp Gun, водещо непосредствено до Барби, кино лентата Barbie и целия пластмасов промишлен комплекс на куклата. Това, което Рут научава, продавайки милиони играчки-картечници под марката Burp Guns, прави допустима продажбата на милиарди кукли Барби малко по-късно.
Г-жа Хендлър нарушава разпоредбите тогавашния бизнес най-малко по три метода: по какъв начин продава играчки, по кое време ги продава и кой ги купува.
Тя осъзнава преди всеки различен в нейния отрасъл, че не родителите са нейната целева демографска група, а децата. Рут харчи невероятна сума, с цел да популяризира в телевизионни излъчвания през цялата година - и тази тактика се оказва революционна.
Затова, в случай че желаете да разберете Барби, би трябвало да разберете Рут Хендлър, написа WSJ, базирайки се на биографичната книга „ Барби и Рут “ от 2009 година, написана от Робин Гербер. 

„ Тя беше подготвена да направи неща, които никой различен не беше правил “, написа Гербер за дамата зад емблематичната кукла Барби.
„ Основното ѝ качество като водач беше способността да поема опасности. Когато рискувате, може да се неуспехите. Но в случай че не го извършите, в никакъв случай няма да съумеете “, написа Гербер за Рут Хендлър, която умря през 2002 година
Тази приемливост към риска, нужна за построяването на компания, завладяваща пазарите, не е единственото общо нещо, което Хендлър има с титаните, преобладаващи в промишленостите през днешния ден. 
Нейните лидерски качества биха могли да се разпознаят в пъргавостта, с която се качва зад кормилото на камиони за доставка, „ екипирана “ с рокля, обувки на ток и съвършено завършена прическа. Тя е лакома за данни. Обсебена от стартирането на нови артикули всяка година. Агресивна във връзка с внедряването на нови технологии, с цел да печели преимущество. 
За да направи това, което е направила, Рут Хендлър е трябвало да бъде безмилостна.
Тя също по този начин нарушава разпоредбите по способи, които не са напълно законни. През 1978 година Хендлър и други чиновници на Mattel са упрекнати от Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати в разнообразни финансови закононарушения. По тези каузи Хендлър е санкционирана и наказана на общественополезен труд.

Getty Images / Портрет на Рут и Елиът Хендлър, представящи Барби и Кен през 1959 година Двойката получава премията за повсеместен принос от списание Doll Reader
Началото на Рут Хендлър в Mattel е по-забележително от края 

Родена през 1916 година като най-малкото от 10 деца на полски имигранти, Рути Моско се омъжва за Изи Хендлър срещу волята на фамилията си. Тя го предизвиква да се откаже от дребното си име и да одобри второто си – Елиът - което „ звучи по-малко еврейско “ във време на гневен антисемитизъм. 
Рут и Елиът се местят в Лос Анджелис, където заживяват с хлебарки в едно студио. Тя работи като стенографка в Paramount, а той е безпаричен студент по изкуства и опитва с нов вид транспарантна пластмаса.
Двамата основават компанията в гараж дружно с Харолд „ Мат “ Матсън, която назовават Mattel (комбинация от Мат и Елиът). Основателят с най-силна роля обаче е Рут.
Елиът работи по дизайна. Рут се занимава с бизнеса.
„ Ако той може да го направи, аз мога да го продам “, споделя тя.

През 1999 година, когато е 40-годишнината на Барби, Хендлър и модел, облечен като куклата, удрят звънеца за откриването на комерсиалната сесия на Нюйоркската фондова борса.
4 години по-рано, през 1955 година, когато Mr. Potato Head към този момент е влезнала в историята като първата играчка, рекламирана по малкия екран, Mattel има едночасова среща с търговски представител от ABC, който насочва фамилията към концепцията по какъв начин да завладее съвсем всяко дете в Съединени американски щати: новото телевизионно шоу на Disney The Mickey Mouse Club („ Клубът на Мики Маус “).
Уловката е, че Disney желаят спонсорите да популяризират през цялата година – ангажимент, който би коствал на Mattel към 500 000 $. Disney обаче не са присъединили фирмите за играчки в листата си с евентуални спонсори за детско шоу, знаейки, че Mattel и съперниците в бранша популяризират сезонно, изразходвайки маркетинговите си бюджети към празниците. 

Да продаваш играчки през останалата част от годината е като да изкараш фургон за сладолед на улицата през зимата.
„ Всяка компания за играчки, която може да измисли целогодишна тактика за продажби, би имала голямо преимущество пред своите съперници “, написа Гербер в книгата си, отдадена на Рут Хендлър.
Оказва се, че тя вижда във въпросното шоу на Disney целогодишна тактика за продажби на Mattel. 
Напускайки срещата, към този момент е взела решение: би заложила цялата стойност на компанията на реклами по време на „ Клубът на Мики Маус “. И знае кой е продуктът, който би си коствал риска от инвестиция от $500 000.
Хендлър моли рекламната организация на Mattel да направи реклами за Jack-in-the-box, и за играчката, от която е изключително разчувствана: Burp Gun.

Залогът при популяризирането на играчка-картечница в детско шоу е екзистенциален за Mattel. „ Тя можеше да загуби компанията “, написа Гербер в биографичната книга за Рут Хендлър. И в интервал от шест седмици след премиерата през октомври 1955 година наподобява, че може би го е направила. Продажбите са нищожни. Рут е нещастна.
Тогава обаче тя не знае, че са били нужни шест седмици, с цел да стигнат данните за продажбите от магазините за играчки до производителите. Това закъснение значи, че информацията към този момент е остаряла с месец и половина, когато най-сетне минава през бюрото на Хендлър. 
Точно по този начин – на Mattel ѝ трябват шест седмици време, с цел да осъзнае, че присъствайки в рекламното време на „ Клубът на Мики Маус “, Burp Gun е станал хитов артикул. 
И макар че продава 1 милион играчки-оръжия през първия празничен сезон, несигурността е толкоз остра, че Рут наема войска от чиновници, които да наблюдават продажбите в действително време във всички магазини в Съединени американски щати. 
Мисията ѝ е елементарна: да събира данните колкото се може по-бързо. 
Скоро тя има по-добра информация в рамките дневно, в сравнение с противниците ѝ получават за шест седмици. 
Mattel може да взема по-интелигентни решения по-бързо от конкуренцията.
Така Рут схваща, че потребителите на Mattel са деца, а не родители, и може да доближи до тях, като популяризира в телевизионните излъчвания, които дребните гледат. 
Именно поради нея търговците към този момент не могат да споделят на родителите какво да купуват. Рут съвсем изтръгва властта от възрастните и я дава на децата, които същински желаят Burp Guns.
А те са доста. Общите продажби на Mattel през 1954 година възлизат на 4 милиона $. През 1955 година компанията продава единствено Burp Guns за 4 милиона $.

Следващото лято Хендлър отплава за Европа на фамилна отмора и се прибира със сувенир, който ще въодушеви най-голямата играчка на компанията до момента.
Кукла в немските магазини за възрастни, известна като идеалния подарък за ергенски празненства, не е най-подходящият избор за играчка на Mattel, таргетирана към американските деца. Когато Хендлър носи своите Барбита на панаира на играчките през 1959 година, тя чува това от най-големите универсални магазини в страната. Мъжете просто не могат да си показват по какъв начин дамите купуват кукла с гърди за дъщерите си. 
„ Никой не вярваше, че Барби ще работи “, сподели Фърн Фийлд, ефирен продуцент, която се сприятелява с Хендлър, до момента в който се пробва да направи филм за нея. " Никой. "
Тези купувачи обаче просто още не са осъзнали, че Хендлър към този момент е трансформирала света им и го е направила гостолюбив за Барби. Няма значение какво мислят майките или бащите -  тя към този момент може да ги заобиколи и да се хареса на децата посредством телевизионните излъчвания.

Barbie се появява в магазините през 1959 година На идната година Mattel излиза на борсата. Сега компанията, която в миналото е направила голям залог за $500 000, коства повече от $7 милиарда.
Бизнесът, учреден от семейство Хендлър, е претърпял големи промени от този момент, колкото и самата Барби. 
Сега Mattel се пробва да бъде идващият Marvel, ребрандирайки продуктите си за деца като интелектуална благосъстоятелност. Днешните ръководители изтръгват страница от най-старата книга за компанията, употребявайки киното, с цел да продават повече играчки по същия метод, по който Mattel в миналото продава играчки по малкия екран.
Всъщност най-важният миг в годините на образуване на Mattel идва в рекламната пауза на The Mickey Mouse Club през 1959 година, когато – взрив! - за първи изгрява Барби.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР