През 1888 Берта Бенц - съпругата на Карл Бенц, изминава

...
През 1888 Берта Бенц - съпругата на Карл Бенц, изминава
Коментари Харесай

Истории от света: В Саудитска Арабия се проведе първото женско рали

През 1888 Берта Бенц - брачната половинка на Карл Бенц, изминава 106 км със основаната от брачна половинка й кола. А през 1929 година жена става първият човек, обиколил света с кола. Днес дами по целия свят карат и практикуват активността като специалност, даже в консервативна Саудитска Арабия . Предаването “Истории от света ” на “Дойче Веле ” ни среща със Сажа и Елхам - две автомобилни състезателки.

Двете се приготвят за първото женско рали в Саудитска Арабия, споделя . “Шофирането е нещо ново за нас. От скоро имаме право да караме, само че пустинята е като задния ни двор. Често сме карали тук и сме се забавлявали, само че в този момент се вълнуваме, тъй като за първи път участваме публично в такова събитие ”, сподели 34-годишната Сажа. Зад кормилото сяда 32-годишната Елхам. Двете приятелки се приготвят за ралито с италианката инструкторка Йоли. 

“Двете несъмнено имат пристрастеност и предпочитание. Проблемът е, че поради горещото време тренировките не могат да се организират през цялата година, няма задоволително автосервизи, както в Италия. Предизвикателствата са повече. Плюсът е, че имат най-красивата пустиня на света ”, споделя инструкторът. 

Сега настава нова епоха. До 2018 година Саудитска Арабия беше единствената страна в целия свят, в която дамите нямат право да карат. След това политиката прави противоположен завой. Изцяло мъжкото ръководство на страната, отпред с принц Мохамед Бин Салман, показва визия, в която са заложени повече свободи на дамите. Но все пак режимът, който лимитира човешките права, продължава да бъде всичко друго с изключение на визионерски. 

Сажа се радва на измененията, които са настъпили.Тя избира да не покрива главата си и да се облича в съвременни облекла, макар погледите на непознатите мъже. И въпреки всичко пътят към равноправието е дълъг. “Има проблеми при бракоразвод, при гледането на деца, в отношението към дамите на работното място. В спорта също сме малцинство, само че мисля, че това е световен проблем ”, споделя Сажа. 

Рано заран, преди 6 часа, слънцето изгрява над град Хаил, в северната част на страната. Това е мястото за женското рали. В джамията мъжете размишляват над настъпилите промени . Мненията са разнообразни - някой са резервирани, а други приветстват концепцията и дамите да бъдат зад кормилото.

На няколко метра от джамията има огромен паркинг. На него се събират 70 дами с техните коли. Трасето минава през Руб Ал-Хали, най-голямата пясъчна пустиня на света. А Сажа и Елхам приключват първото си съревнование на шесто място.

Повече по тематиката гледайте във видеото. То е част от предаването „ Истории от света “ на „ Дойче веле “, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „ Дойче веле “ и в ефира на „ Събуди се “ по NOVA всеки уикенд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР