През 1878 г. капитан Александър Бураго с отряд руски драгуни

...
През 1878 г. капитан Александър Бураго с отряд руски драгуни
Коментари Харесай

На този ден: Капитан Александър Бураго освобождава Пловдив от Османско иго

През 1878 година к апитан Александър Бураго с отряд съветски драгуни освобождава Пловдив от Османската империя

Александър Петрович Бураго е съветски офицер, капитан. Той е разгласен за почетен жител на Пловдив.

Александър Бураго е роден на 4 март 1846 година в Харков в семейство на потомствен дворянин. Ориентира се към военното занятие. Завършва Павловския кадетския корпус в Санкт Петербург.

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Служи в лейбгвардейския Драгунски полк от състава на Западния отряд с пълководец генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Командир на 2-ри ескадрон с военно звание капитан. Участва в борбата при Пловдив в колоната с пълководец генерал-лейтенант Николай Криденер.



Получава разследваща задача да разкрие началото на проведеното от Сюлейман паша отдръпване от Пловдив. Командвайки 63 драгуни, съумява да се промъкне в Пловдив. Малък разезд научава от тукашните българи в квартал Кършияка, че в града има повече от 1000 низами и черкезка кавалерия.

Сержант Пономарьов съумява да залови в региона на ЖП гара заложник и с действието си провокира нерешителност, прераснала в суматоха и занемаряване на позициите. Капитан Александър Бураго неотложно нападна и увлича съветските сили.

Превземат квартал Мараша, хълма Бунарджика и пощата. Изпраща донесение по пленения телеграф през нощта на 16 януари 1878 година до генерал-лейтенант Йосиф Гурко за заемането на Пловдив.

Капитан Александър Бураго има построен монумент на Освобождението на Пловдив

Награден е с Орден „ Свети Георги “ IV ст. и е нараснал във военно звание полковник.

В памет на борбата при Пловдив е построен Паметник на Освобождението на града на 9-ия километър по пътя за Пазарджик, освежен през 2009 година

Издигнат е монумент на капитан Александър Бураго в градската градина до Природонаучния музей. Неговото име носи улица и квартал в ж.к. „ Тракия “ в Пловдив. Провъзгласен е за почетен жител на Пловдив (посмъртно) от 9 ноември 2006 година „ за изключителни заслуги в развиването на град Пловдив “.

Реден е Димитър Добрев – български публицист, редактор и издател на вестник



Димитър Добрев Димитров е български публицист, редактор, читалищен деятел, книгоиздател, държавник. Основател и издател на вестник „ Светлоструй “.

Димитър Добрев Димитров е роден на 16 януари 1904 година село Щръклево, Русенско. Баща му е Добри Димитров-Комитата, участник в Освободителната война като преводач, а след Освобождението участник в русенския протест на русофилите и във въстанието в с. Тръстеник, поради което е наказан и лежи в пандиза.

Димитър Добрев приключва главното си обучение в Щръклево, а по-късно Русенската мъжка гимназия през 1922 година Първите му произведения са отпечатани в „ Ученически вестник “ през 1919 година Член на публицистичния комитет на ученическото литературно списание „ Светли зари “. Първата му стихосбирка „ Първи опити “ е издадена през 1920 година до момента в който още е възпитаник. В интервала 1921-1922 година е редактор на дребния локален вестник „ Литературен обзор “ под псевдонима Асен Лютаков. В него е оповестен разказът „ Грешен човек “ от Георги Караславов.

След довеждане докрай на гимназията работи като писар в селската община. В селото основава въздържателно сдружение, играе в театралната натрупа „ Сълза и смях “ и е секретар-касиер на селското читалище „ Възраждане “.

През 1924 година е издадена втората му стихосбирка „ Кървави петна “. През 1928 година основава месечния вестник „ Светлоструй “, който издава до април 1941 година Вестникът е печатен орган на читалището, умислен като литературна естрада на писателите, живеещи отвън столицата. Определян като „ феномен “, той бързо прераства от селски книжовен лист в най-големия и уникален книжовен вестник в провинцията сред двете войни. В него сътрудничат едни от най-големите имена на българската литература. Той се издава на лични разходи и се популяризира на ръка и посредством абонамент в страната. През 1936 година стартира да се издава в София, където Димитър Добрев се реалокира по политически аргументи.

В София писателят работи в Съюза на общинските чиновници в интервала 1936-1941 година Следва администрация в Свободния университет в София (1937-1942), (днес УНСС). В интервала 1941-1942 година работи в културното поделение на Скопската община, а в интервала 1942-1945 година – в издателство „ М. Г. Смрикаров “–София.

Димитър Добрев е съосновател на Съюза на писателите от провинцията през 1934 година Секретар е на Съюза на българските писатели в интервала 1935-1937 година Съредактор е на вестник „ Весела тайфа “. В София издава антологията „ Светлоструй “, от която излизат 50 книги, измежду които романът „ Когато индивидът не беше “ от Димитър Ангелов, стихосбирките „ Хора по стрехите “ от Лъчезар Станчев и „ След дъжд “ от Димитър Гундов.

През 1945 година основава литературния седмичник „ Лост “, а през 1946 година – „ Стожер “. Главен редактор е на издателство „ Народна просвета “ през 1945-1970 година Основател е и почетен редактор на литературния сборник „ Светлоструй “ в Русе през 1980 година

Писателят е създател на повече от двадесет книги – стихосбирки, прозаичност, есета, разкази, биографични очерци, записки, приказки.

Димитър Добрев Димитров умира на 3 май 1985 година в София. За активността му са непокътнати материали в Музейната колекция на „ Светлоструй “ в с. Щръклево, която той основава, и в отдел „ Краезнание “ в Регионална библиотека „ Любен Каравелов “-Русе.

Отбелязва се професионалният празник на хората, работещи в региона на растителната отбрана

Преди 118 години, с декрет на княз Фердинанд от 16 януари 1896 година, е одобрен първият нормативен акт в България в региона на растителната отбрана: " Закон за ограниченията срещу филоксерната болест (чума по лозата) и за възобновяване на опустошените от нея лозя ". С него се слага публично регламентираното начало на битката с вредителите по растенията и на растителнозащитната активност у нас. Растителнозащитниците означават своя професионален празник към този момент девета година.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР