През 1776, независимо дали обявявате независимостта на Америка или се

...
През 1776, независимо дали обявявате независимостта на Америка или се
Коментари Харесай

Защо британците и американците имат различен акцент

През 1776, без значение дали обявявате независимостта на Америка или се кълнете във честност пред крал Джордж ІІІ, призношението ви е еднообразно. И няма нищо общо със актуалния английски акцент.

Холивудските исторически филми групово бъркат. Английският от края на 18 век е доста по-близък до актуалните американски акценти, в сравнение с до британския на Кралицата. Стандартният английски акцент е този, който се е трансформирал фрапантно в последните две епохи, до момента в който американският напълно едва.

Една от най-големите разлики  е така наречен " ротизъм ", който е изнемощял в актуалния английски британски: " R " в думи като " hard " и " winter " въобще не се произнася.

Това наречие навлиза в приложимост таман по време на Американската гражданска война измежду висшето общество в южна Англия, в и към Лондон. Промяната се случва, когато хората с ниско родословие, забогатели по време на индустриалната гражданска война, търсят способи да се разграничат от останалите елементарни хора. Те култивират " влиятелния " акцент, с цел да показват новия си почитан статут.

Лондонското наречие става приоритет  на новите експерти по дикция и правоговор, които дефинират верния акцент на думите, сформират речници по правоговор и в скъпи частни уроци упражняват новите градски бизнесмени на фешън артикулация, написа Джон Алджио в " Кеймбриджска история на британския език ".

Това „ съвременно ” наречие, преподавано от експертите, последователно се стандартизира и популяризира из цяла Англия. И все пак в северна Англия, Шотландия и Ирландия значително се резервират обичайните акценти.

Източник: Life's Little Mysteries

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР