Превозвачите получиха сериозни отстъпки от премиера Бойко Борисов. © Министерски

...
Превозвачите получиха сериозни отстъпки от премиера Бойко Борисов. © Министерски
Коментари Харесай

Тол системата ще заработи с около 40% по-ниски тарифи

Превозвачите получиха съществени отстъпки от премиера Бойко Борисов.

© Министерски съвет Тол системата ще стартира да действа на 1 март, само че с доста понижени цени, препоръчани от сектора. Също по този начин за второкласните пътища няма да се заплаща, а в обсега й остават единствено автомагистралите и пътищата първи клас. Това е резултатът от срещата на превозвачите с премиера Бойко Борисов.

През седмицата те заплашиха с дейни протестни дейности от понеделник 13 януари и със прекъсване на рейсове и зареждането на магазини. Сега митингите се анулират. Новите цени, препоръчани от превозвачите, са с към 40% по думите на министъра на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова ще бъдат сложени на публично разискване в понеделник. Но на процедура е несъмнено, че точно с тях ще стартира да фунцкионира тол системата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така и тази рецесия беше позволена по нормалния метод. Обществено разискване проформа. Недоволство на наранена страна. Финална среща при премиера и коренна смяна на декларираната политика.

Как се стигна до тук

След няколко отлагания тол-системата трябваше да стартира да работи от началото на март като обхване 6050 км от общо 20 хиляди километра републиканска пътна мрежа - автомагистрали (796 км), първи клас пътища (2322 км) и отчасти втори клас пътища (2932 км). Тя ще таксува транспортните средства над 3.5 тона, като най-висока цена ще заплащат по-малко екологичните тежкотоварни коли.

Първоначалното предложение на Министерство на регионалното развитие за най-екологичните коли беше 47 стотинки на километър, което тогава браншът окачестви като цялостен парадокс. Последно бе признато за министерството да се заплаща по 18 ст./км за най-екологичните тежки камиони, 20 ст./км за такива с Евро 5, 25 ст./км за Евро 4 и 3, и 36 ст./км за най-замърсяващите от тях, като по този метод трябваше да се обезпечат доходи от 550-600 млн. лева на година. Тези цени на километър и обсегът на системата, препоръчани от районното министерство, бяха признати в средата на декември от Министерския съвет без никакви промени, макар че един месец течеше публично разискване и другите браншове внесоха съответни оферти за усъвършенстването им. Накрая се стигна до опасността от митинги.

При сегашната среща на превозвачите с Борисов обаче цените внезапно се намалиха и стават надлежно 11 ст. за Евро 6, 12 ст. за Евро 5, 16 ст. за Евро 3 и 4, и 20 ст. за по-замърсяващи коли. При прилагане на първокласни пътища пък таксите ще са 10 ст. за Евро 6, 11 ст. за евро 5, 15 ст. за евро 3 и 4, и 19 ст. за транспортни средства с по-ниска екологична категория. Грубо може да се пресметна, че освен това понижение на цените от към 40% на километър общите доходи от тол-системата ще спаднат до към 350 млн. лв..

Ново 20

След развръзката при Борисов представители на сектора обявиха, че са поели ангажимент да обезпечат всички условия тол системата да проработи от 1 март. Те ще спомагат всяко едно пътно транспортно средство над 3.5 тона, както и дребните и огромните рейсове, да бъдат оборудвани и подготвени със подписани контракти, с цел да няма проблеми при стартирането на системата.

Министър Аврамова осведоми, че след първите три месеца на действителна комерсиална употреба ще има нова среща, на която ще бъдат оценени и разисквани приходите и при нужда цените ще бъдат обновени. Проблемът е, че Аегнция " Пътна инфраструктура " е възнамерявала редица поправки с прогнозните доходи от тола и даже има оповестени публични поръчки за някои от плановете, а в този момент може да се окаже, че няма да има задоволително средства.

" Ако след три месеца комерсиална употреба на тол системата, приходите са такива, каквито се чакат, продължаваме да работим по този модел ", добави Арабаджиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР