- Превишената скорост, неспазването на дистанция и попадането в задръствания са най-срещаните

...
- Превишената скорост, неспазването на
дистанция и попадането в задръствания са
най-срещаните
Коментари Харесай

Стойността на първия национен Индекс за безопасно шофиране за 2018 година е 89,6

- Превишената скорост, неспазването на дистанция и попадането в тапи са най-срещаните рискови обстановки по българските пътища, гласят данните от изледването

Стойността на първия народен Индекс за безвредно шофиране SDIndex – Safe Drive Index за 2018 година е 89,6 при оптималната стойност 100 (най-нерисково държание на пътя) и минимална стойност 0 (най-рисково поведение на пътя). Превишаването на позволената скорост, определяно като “неволно ”, е най-разпространеното рисково деяние измежду българските шофьори на леки и лекотоварни автомобили на възраст сред 18 и 75 година, демонстрира първото издание на изследователския проект Индекс за безвредно шофиране/ SDIndex. 71% от запитаните 1000 водачи дават отговор, че това им се е случило най-малко един път през последната година.

Резултатите от изследването бяха представени пред представители на медиите и виновните институции на специално събитие в наличието на партньори и уредници, измежду които заместник-министъра на Транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ангел Попов; съветника на министъра на вътрешните работи – Калина Крумова; заместител изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация " - Дамян Войновски; секретаря на Държавно-обществената комисия по безопасност на придвижването по пътищата - Алекси Кесяков; инспектора в Отдел „ Пътна полиция “ при Главна дирекция „ Национална полиция “ - Мария Ботева; Павел и Васил Жекови - основатели на „ Академия за безвредно шофиране “; Пламен Димитров - ръководител на УС на Дружеството на психолозите в България и Лазар Георгиев, изпълнителен шеф на SDI Застрахователен брокер.

Неправилното обмисляне на маршрута и попадането в запушване, което е могло да бъде избегнато, е втората най-често срещана обстановка – 56% от българските шофьори дават отговор, че това им се случва. Този вид обстановки не носят необикновен риск за водача или другите на пътя, само че са сериозна причина за повишение на стреса и повишаване на експанзията, изключително при натрупване на закъснения.
Българските водачи си дават висока оценка за отбягване на риска и прехвърлят отговорността към останалите участници в придвижването. Това е знак, че рисковете на пътя не просто са подценени, а постоянно не се и разпознават, коментираха от екипа, осъществил SDIndex.

SDIndex е първото национално представително изследване за самокритика на рисковете в шофьорското държание. Водеща организация в плана е застрахователният брокер SDI, а партньори са Министерство на вътрешните работи, МТИТС, МОН, Дружеството на психолозите в България и Академия за безопасно и майсторско шофиране “Павел Жеков ”. На събитието участваха и представители на Комисията по транспорт в Народното събрание и специалисти по пътна безопасност. В екипа на SDIndex влизат още изследователска и консултантска агенция Explica, която дава отговор за теренното проучване и разбора на данните и комуникационна организация APRA Porter Novelli.

Проучването е основано на изследователския инструмент DBQ (Driving Behavior Questionnaire), създаден през 90-те години от екип психолози в Манчестърския университет под управлението на известния откривател на грешките в човешкото държание проф. Джеймс Ризън.

Амбицията на екипа е SDIndex да се трансформира в надеждна методика за ежегодно проследяване на трендовете в поведението на водачите, в това число в зависимост от нормативните промени, и с резултатите и рекомендациите, основани на данните, да способства за повишението на безопасността по пътищата и намаляването на пътно-транспортните произшествия в страната.

Представителите на партниращите институции приветстваха самодейността и заявиха, че данните ще бъдат взети като основа за построяването на настоящи и ефективни политики за понижаване на инцидентите по пътищата, в чиято основа е човешката неточност. По данни на Европейската комисия, в Европейски Съюз това е причина за 93% от тежките пътно-транспортни произшествия.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР