Преустановяване на сключването на договори за изпълнение на дейности по

...
Преустановяване на сключването на договори за изпълнение на дейности по
Коментари Харесай

Предлагат промени при безплатното саниране

Преустановяване на сключването на контракти за осъществяване на действия по Програмата с външни реализатори, определени по реда на Закона за публичните поръчки плануват промени в Постановление № 18 за приемане на Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания, качени за публично разискване.

Допуска се подписване на контракт с външни реализатори  само за здания, за които има финансов запас, доказан от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), само че с които реализатори не е подписан контракт, като се планува период за това. Това изменение няма да повлияе на подписаните контракти за възлагане на публични поръчки с определени реализатори, дейностите по които към момента не са изпълнени, се прецизира в плана.

Предвиден е и период за подписване на анекси към договорите за целево финансиране.

Кметът на община, „ Българска банка за развиване “ и регионалният шеф като представител на страната в период до 31.12.2023 година да сключат в допълнение съглашение за преустановяване на действието на контракт за целево финансиране на постройка, за която към датата на влизане в действие на постановлението не е подписан анекс по фаза 1.

Парите за саниране няма да стигнат за искащите

В плана на разпореждане е заложено също кметът на общината, ББР и регионалният шеф да сключат съглашение за преустановяване на действието на контракт за финансиране на постройка, по който са разплатени всички действия по фаза 1 и за който няма подписан контракт за възлагане на социална поръчка с външни реализатори по фаза 2.

Министерство на регионалното развитие пък би трябвало до 31.12.2023 година да изплати на „ Българска банка за развиване “  дължимата сума (главница и лихва), за постройките, за които към датата на влизане в действие на постановлението са разплатени дейностите по фаза 1.
 Министерство на регионалното развитие Министерство на регионалното развитие
Проектът на разпореждане е направен с оглед осъществяването на програмата в границите на нейния бюджет от 2 милиарда лв., като той ще прекрати процеса по  избор на нови реализатори и подписване на контракти за действия, финансирани по програмата, а неусвоеният запас ще бъде употребен за индексиране по силата на Методиката за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация, написа още в претекстовете към плана.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР