Прет-а-порте на хетски облекла от преди 4000 години, измайсторени по

...
Прет-а-порте на хетски облекла от преди 4000 години, измайсторени по
Коментари Харесай

Хети дефилираха с облекла преди 4000 години

Прет-а-порте на хетски дрехи от преди 4000 години, измайсторени по изображения върху релефи, събра очите на публиката в петък вечер в Археологическия музей във Варна. Цветният театър „ Едно пътешестване на цивилизацията. Хетите са в България ” е по случай председателството на България на Европейски Съюз, сподели на откриването му в морската столица консулът на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

Той основава културни и креативен мостове сред Турция и България, тръгвайки от Чорум / Хатуша-столицата на Хетите, която е в листата на ЮНЕСКО и „ Паметта на света ”. Спектакълът с изключение на ревюто с достоверни дрехи беше съпроводен с осъществявания онлайн с хетски принадлежности, също направени по античните барелефи.

Ансамбълът със солист Назлъ Йоксюз извърши музика на хетска лира, чифте дудук, замбир, хетска дарбука, бандир и ударни принадлежности. Съпровождащата фотоизложба демонстрира достиженията на хетската цивилизация, оставила многостранни следи в епохата, в която са живели в централна Анадола. Древните й поданици са почитали богинята на слънцето Аринна, бога на небето и бурята Тешуп, на плодородието Кумарби. Това е мястото, където е подписано първото спокойно съглашение Кадеш, уточни Алпер Билан, началник на УС на фондация „ Vakif 19 ”.

Пътуването в цивилизацията на хетите минава през Бургас, Варна и Пловдив.
 dscn6209  dscn6206
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР