Престолонаследникът и де факто лидерът на Саудитска Арабия обяви, че

...
Престолонаследникът и де факто лидерът на Саудитска Арабия обяви, че
Коментари Харесай

За първи път Рияд призна правото на Израел да притежава земя

Престолонаследникът и де факто водачът на Саудитска Арабия разгласи, че Израел има " право " на родна земя , осведоми Агенция Франс Прес.

Осведомителната организация разяснява, че това е значима смяна в позицията на монархията.

Двете страни нямат публични дипломатически връзки, само че през последните години подмолно Рияд и Тел Авив усъвършенстват контактите. Двете страни преглеждат Иран като най-голямата опасност и Съединени американски щати им е най-големият съдружник. Също по този начин те виждат опасност от въоръжени ислямски екстремисти.

Конфликтът сред Израел и Палестина се е потвърдил от дълго време като спънка към цялостно възобновяване на връзките, защото Рияд към момента поддържа устрема на палестинците да получат самостоятелност.

Но в този момент принц Мохамед бин Салман съобщи пред основния редактор на американското списание " Атлантик ", че Израел също като палестинците има право на родна земя.

На въпрос дали еврейският народ има право на страна минимум на част от земята на прадедите си, принцът отговори: " Вярвам, че всеки народ, на всички места, има право да живее в мирна страна ".

" Вярвам, че палестинците и израелците имат право на лична земя ", добави той по време на триседмична аудиенция в Съединени американски щати.

" Но ние би трябвало да имаме спокойно съглашение, с цел да подсигуряваме непоклатимост за всеки и да имаме естествени връзки ", разясни Салман.

От 2002 година Саудитска Арабия е главен спонсор на Арабската самодейност за мир, която планува разрешаване на израелско-палестинския спор посредством решение за две страни.

Но до този миг не е известно формален представител на саудитското държавно управление да е признавал , че Израел има " право " на земя.

Имаме религиозни съображения по отношение на ориста на свещената джамия в Йерусалим и по отношение на правата на палестинския народ. Това е, което имаме. Нямаме никакви възражения против нито един народ, увери Салман.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР