Престъпността в Съединените щати е маркер за икономическото неблагополучие, нарастващо

...
Престъпността в Съединените щати е маркер за икономическото неблагополучие, нарастващо
Коментари Харесай

Американска трагедия – модел 2023: просяци, наркомани, пирати...

Престъпността в Съединените щати е маркер за икономическото неблагополучие, възходящо изпод

Инфлацията, ипотечните лихви над 7% и лихвите по кредитните карти над 20% са довели до много по-бедно население на Съединени американски щати през 2023 година, според данните от скорошно изследване на компанията за финансови услуги LendingClub.

„ През юли 2023 година 61% от потребителите в Съединени американски щати, с 2 процентни пункта повече от юли 2022 година, живеят от заплата до заплата. Като цяло, повече консуматори от всички групи с приходи оповестиха, че живеят от заплата до заплата през юли 2023 година, в сравнение с предходната година “, описа Алия Дудум, паричен специалист в LendingClub, пред FOX Business.

Особено тежко е ситуацията на служащите с ниски приходи. Същото изследване сподели, че сега към 80% от тези, които печелят под 50 хиляди $ годишно, живеят в режим на стягане на коланите.

Сега 78% от потребителите, които печелят по-малко от $50 000 на година, и 65% от тези, които печелят сред $50 000 и $100 000, са живели от заплата до заплата през юли, което и в двата случая е по-високо от данните от преди година, откри LendingClu. От тези, които печелят $100 000 или повече, единствено 44% оповестяват, че живеят без опция да икономисват пари.

„ Американските семейства, изпитващи финансови усложнения, от ден на ден се обръщат към заеми, с цел да свържат двата края, и това тласна равнищата на дълга до невиждани висоти “, написа известният икономист Майк Снайдер.

Общият дълг на семействата набъбна до нов връх през второто тримесечие на 2023 година, достигайки 17,06 трилиона $, като дългът по кредитните карти на Reserve Bank of New York надвишава 1 трилион $. Тъй като лихвените проценти остават високи, разноските за погашение на жилища и коли не престават да порастват и изплащането на студентски заеми се възобновява, размерът на дълга може да нарасне, съгласно икономисти, интервюирани от The Daily Caller News Foundation.

„ Размерът на неизплатения дълг и по-специално превишаването на границата от 1 трилион $ е забележителен и обезпокоителен “, сподели Питър Ърл, анализатор в Американския институт за стопански проучвания.

Capital One, една от най-големите компании за персонално кредитиране в страната, показва своята угриженост заради растежа на просрочията по кредитните карти от април.

Степента на просрочие също се повишава в Discover и Bread Financial. Темпът на повишаване на просрочията по заеми е изключително висок измежду американците на възраст от 18 до 29 години.

„ Днес равнището на персоналните спестявания е 4,6%, което е много под междинното равнище от 7,3% преди пандемията. Нивата на персонални спестявания са под междинните стойности преди пандемията и след зимата на 2021 година, когато инфлацията стартира да пораства. Тъй като семействата са похарчили значително спестяванията си, някои са отишли по дяволите, взимайки заеми от кредитните карти, с цел да свързват двата края “, - написа NewYork Post.

„ Нарастването на просрочията и невръщанията е симптоматично за сложните решения, които тези семейства би трябвало да вземат сега – дали да заплащат сметки по кредитни карти, да заплащат наем или да купуват хранителни артикули “, сподели Марк Занди, основен икономист в Moody`s Analytics, пред The Washington Post.

„ Хората не харесват фалирането или просрочването на кредитните си карти, тъй като това ги кара да се усещат нервни и нещастни “, сподели Нийл Сондърс, ръководещ шеф по търговията на дребно в аналитичната изследователската компания GlobalData.

Изправени пред избора да изплащат заемите или да си купят храна, обезверените американци просто започнаха да крадат. И освен храна.

Както заяви The Wahington Post, веригата супермаркети Giant Food разгласи, че кражбите от магазини са толкоз необятно публикувани, че към този момент ще крият маркови продукти от марки като Tide и Colgate от купувачите във Вашингтон. Конкретни категории артикули не са посочени, само че можем да предположим, че това са паста за зъби и прахуляк за пране.

Самата мрежа изяснява такава невероятна стъпка като единствения късмет да се избегне затварянето, защото кражбите са станали „ невиждани по своя размер “.

Ръст на кражбите регистрират и други търговски вериги.

„ Въпрос на време е да забележим въоръжена защита в питателните магазини и на камионите за транспорт на храна в цяла Америка. Отчаяните хора вършат обезверени неща и тъкмо в този момент виждаме да се случват някои безусловно безумни неща “,пише Майк Снайдер, имайки поради „ извънредно шокиращия случай, който се случи измежду бял ден в магазин Home Depot в Калифорния, където седем маскирани мъже нахлуха в магазин, пред очите на шокирани продавачи и купувачи, те натовариха две колички със скъпи артикули на стойност пет хиляди $ и умерено си потеглиха.

Веригите за търговия на дребно в Калифорния са изправени пред необуздани обири, подхранвани от „ демократични политики, които разрешават на нарушителите неведнъж да правят закононарушения без боязън от последици “, - написа Daily Mail.

Неконтролираните грабежи в Сан Франциско доведоха до затварянето на минимум 96 магазина в центъра на града. Множество огромни вериги, в това число Whole Foods, Brooks Brothers и Office Depot, просто затвориха магазини. Търговецът на първокласни артикули Nordstrom редуцира близо 400 работни места, като затвори всички свои магазини в Сан Франциско на фона на възходящата престъпност и икономическия спад в града. Семеен магазин за домашни използва в Сан Франциско загуби зашеметяващите 700 000 $ за една година заради " проведени обири от магазина ".

Други магазини, като Target, са принудени да заключват всичките си артикули зад стъкло, с цел да възпрат крадците, които правят кражба на всеки 10 минути. Много артикули, в това число шампоани, дезодоранти, четки за зъби и храна, в този момент се съхраняват зад стъклени или плексигласови бариери.

Равнището на тежките закононарушения се повишава и в Съединените щати, написа The Washington Times. Изданието отбелязва, че стопански фактори като инфлацията утежняват незаконната обстановка. Поради липса на фрагменти полицията не си прави пълноценно работата. Обръща се внимание единствено на тежките закононарушения, а по-леките случаи на нарушаване на закона постоянно се пренебрегват.

По думите на The Washington Times, броят на грабежите, нападенията и изнасилванията се е нараснал в Съединените щати. Ръст на престъпността се отбелязва в Чикаго - с 41%, в Ню Йорк - с 23%, в Лос Анджелис - с 8%. Съединени американски щати се връщат в незаконните 90-те години на предишния век, отбелязва изданието.

От януари до юни 2023 година кражбите на коли са се нараснали с 33,5% по отношение на първото полугодие на 2022 година През първата половина на 2023 година случаите на домашно принуждение са се нараснали с 0,3% в 11 града по отношение на първата половина на 2022 година Имаше 24% повече убийства през първата половина на 2023 година, в сравнение с през първата половина на 2019 година, преди да бъдат въведени карантинните ограничения и локдауните.

Жителите на градовете Оукланд и Аламеда в Калифорния се сблъскаха освен с обезпокоително повишаване на престъпността, в това число обири и грабежи, само че и с обновяване на морското пиратство. С моторни лодки и джетове пиратите се приближават до лодки и яхти в пристанището през нощта и ги ограбват. Крадат се скъпи уреди и мотори за лодки, а от време на време и самите лодки.

Собственици на лодки и яхти, които приказваха пред San Francisco Chronicle за шокиращото повишаване на сходно пиратство, наричайки го завръщането на „ Дивия запад “.

„ Почти като че ли сте на транспортен съд и има пирати и няма държавно управление, което да ни отбрани “, сподели Стив Макфесел.

„ Всички знаем, че полицията няма да е от изгода “, сподели притежателят на лодка Джонатан Делонг.

„ Местните поданици и полицията свързват обирите на лодки и яхти с увеличението на броя на наркозависимите и бездомните. Оукланд и Сан Франциско се трансфораха в огнища на бездомните, обетованата земя на опиата фентанил. „ Наркотуристите идват тук за безвреден и елементарен достъп до обичаните си опиати, както и за опцията да крадат, с цел да поддържат своите привички, тъй като тук просто няма господство на закона. “

Подготвени ли са американците за това, което следва, пита Майк Снайдер, предупреждавайки, че страната върви към безпорядък и принуждение в жанр „ Лудия Макс “.

Всъщност пост-апокалиптичният призрачен сън в Америка към този момент се разпростира и процесът е в разгара си.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР