Преспанският договор е в полза на целия регион и цяла

...
Преспанският договор е в полза на целия регион и цяла
Коментари Харесай

Меркел подкрепи Ципрас за Договора от Преспа

Преспанският контракт е в интерес на целия район и цяла Европа. Това сподели немският канцлер Ангела Меркел по време на срещата си в Атина с гръцкия министър председател Алексис Ципрас, съобщи БГНЕС.
" Благодаря на Ципрас, който работи дружно с премиера Зоран Заев, за разрешаването на дългогодишния спор за името. Тук става въпрос за нещо, за което всеки един от нас знаеше, че няма да се стигне до елементарно решение. Но, в този момент с името Северна Македония за всички нас, приказвам от името на Германия, има изясненост, която дава опция на Северна Македония да стане член на НАТО и Европейски Съюз. Това нещо не е положително единствено за Северна Македония, а и за самата Гърция и цяла Европа ", сподели Меркел по време на взаимна конференция с Ципрас.
Германският канцлер изрично отхвърли изказванията на водача на " Нова народна власт " Кирякос Мицотакис, че " има връзка сред Договора от Преспа и пенсиите в Гърция ". " Разбира се, че има разнообразни позиции. Аз няма да се меся в другите проекти на политическите партии в Гърция. Аз приказвам за приключването на разногласието за името. Ще беседвам с Мицотакис, без да давам огромно значение на моята роля. Но, имам вяра, че това, което стана с разрешаването на разногласието за името е в интерес на Северна Македония, Гърция и Европейски Съюз. Аз съм надълбоко уверена в това ", акцентира Меркел.
Гръцкият министър председател Алексис Ципрас счита, че Преспанският контракт може да бъде модел за разрешаване на разнообразни разногласия. " Преспанският контракт е доста значима крачка напред за стабилността, сигурността и взаимното развиване в района. Вярвам, че той може да послужи като модел за разрешаване и на други въпроси в бъдеще. Този модел дава опция да се върви напред без да се постановат решения от едната на другата страна ", сподели Ципрас.
По време на взаимната конференция и двамата водачи приказваха позитивно за европейската вероятност за страните от района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР