Пресните зеленчуци и рибата отпадат от менюто. Пакетираните пици и

...
Пресните зеленчуци и рибата отпадат от менюто. Пакетираните пици и
Коментари Харесай

Здравословното хранене падна жертва на инфлацията във Великобритания

Пресните зеленчуци и рибата отпадат от менюто. Пакетираните пици и модифицираното месо са ястията на деня.

Много английски семейства се отхвърлят от по-здравословни храни, защото необузданата инфлация ги тласка към по-евтини модифицирани ястия съгласно потребителски данни и специалисти, представени от " Ройтерс ".

Джоан Фарър преди постоянно сервирала на трите си деца вечеря с печено говеждо или яхнии, цялостни с пресни зеленчуци. Сега е по-вероятно да им даде пилешки хапки и пържени картофи или салами и картофено пюре, които са " по-евтини и засищащи ".

Месечната ѝ обществена помощ се гълтам най-много от наема и растящите разноски за газ и електричество.

" Не наподобява да има светлина в края на тунела ", споделя 44-годишната жена, която работи като доброволец за благотворителна организация в град Портсмут на южното крайбрежие на Англия. " Мислиш си, по кое време ще свърши? Но няма. "

Тъй като цените на питателните артикули се покачват навсякъде, цената на прясната храна значително изпреварва модифицираните и пакетираните артикули съгласно формалния показател на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство.

Цените на пресните зеленчуци се покачиха с към 14% през септември по отношение на същия месец на предходната година да вземем за пример, до момента в който прясното говеждо също скочи с 14%, рибата с 15%, птичето месо със 17%, яйцата с 22% и нискомасленото мляко с 42%.

В същото време осоленото или пушеното месо като бекон се повишиха по-бавно с към 12%, пакетираните пици се покачиха с близо 10%, сладките леки закуски се усилиха с 6%, а шоколадът - с малко над 3%.

Навиците за извършване на покупки също се трансформират съгласно данни от компанията NielsenIQ, която е събрала кошница от 37 хранителни продукта за " Ройтерс ". Обемът на продажбите на пресни зеленчуци е намалял с повече от 6%, а на прясно месо с над 7% през август, да вземем за пример до момента в който продажбите на леки закуски и бонбони са нарастнали с съвсем 4%.

" Има доста доказателства, че неприятните хранителни режими, в които липсват плодове и зеленчуци, имат съществени последствия за здравето ", споделя Шона Гуди, управител по политически проучвания във Food Foundation, английска благотворителна организация, която предизвиква здравословните диети. " Ние също знаем, че евтините мощно модифицирани храни са тези, които най-вероятно предизвикват затлъстяване. "

Пакетираните хранителни артикули постоянно съдържат нездравословни равнища на сол, мазнини и захар, плюс подобрители на усета и консервиращи химикали, с цел да им се обезпечи по-дълъг период на валидност, и се свързват с по-високи опасности от затлъстяване, сърдечни болести, диабет вид 2 и някои типове рак.

Англия към този момент е покрай челните редици на " зараза от затлъстяване " в цяла Европа, където съвсем 60% от възрастните са с наднормено тегло или затлъстяване, което покачва риска от преждевременна гибел и съществени болести съгласно отчет на Световната здравна организация от май.

Досега тази година спрямо предходната междинната цена на по-здравословните храни като зеленчуци и риба се е повишила с повече от 8 паунда за 1000 килокалории във Англия спрямо към 3 паунда за по-малко здравословни храни като бекон и чипс, съгласно данни на Фондацията за храни.

За някои следствията от покачването на цените са тежки.

Близо 10 милиона възрастни - или едно на всеки пет семейства - не са в положение да сложат задоволително храна на масата, като някои пропущат хранене или не ядат по през целия ден, сочи национално изследване на благотворителната организация, извършено в края на септември.

Това е двойно повече от броя на засегнатите през януари.

Шарън Спайс, юношески служащ от Лондон, отбелязва, че хората, посещаващи хранителни банки, са спрели да желаят прясна храна, тъй като се тормозят, че би трябвало да употребяват газ или електричество, с цел да я подготвят.

Тя прибавя, че доста родители биха предпочели предложения от вида " купи един-получи един гратис " в супермаркетите: " Евтина храна като пица и всичко, което е нездравословно за вас, по принцип. "

Страната не е единствената, изправена пред инфлационната рецесия, която настъпи вследствие на пандемията от Коронавирус и беше задълбочена от войната в Украйна. Повече от половината консуматори във Англия, Франция, Испания, Германия, Италия и Нидерландия са лимитирали главните неща като храна, шофиране и отопление, съгласно проучване на компанията за пазарни изследвания IRI този месец.

Икономическото здраве на Англия беше влошено и от безредното ѝ отдръпване от Европейския съюз, както и от интервал на политически безпорядък, който докара до ръководството на трима министър председатели за три месеца.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР