Пресъхналата река Златна Панега след пскането на първия ВЕЦ сн.Архив

...
Пресъхналата река Златна Панега след пскането на първия ВЕЦ сн.Архив
Коментари Харесай

Риболовци излизат на протест срещу нов ВЕЦ на река Златна Панега


Пресъхналата река Златна Панега след пскането на първия Водноелектрическа централа сн.Архив

Риболовци от цялата страна излизат в неделя на митинг против пресушаването на реките отмалки водно-електрически централи (ВЕЦ). Това оповестиха уредниците на митинга съдружие „ Балканка “ и спининг клуб „ Стари видри “.

Поводът за следващото неодобрение е противозаконното, съгласно тях, разрешаване на строителството на новата Водноелектрическа централа „ Румянцево – ІІ “, която ще бъде издигната „ в един емблематичен запъстървовите рибари и за биоразнообразието сектор от река Златна Панега “.

Риболовците приканват Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК) да извърши инспекция на строителнните бумаги и да спре противозаконния градеж, до момента в който не е станало прекомерно късно.

Историята

В началото на 2016г. рибари забелязат интензивност от страна на вложителя в региона,където е планувана да бъде построена новата водноелектрическа централа. Правят митинг и сезират способените органи.

Министерствотона околната среда и водите се среща с показаните от тях доказателства. Подава сигнал в прокуратурата с искане оповестяването на незначителност на незаконноторешение на тогавашния шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Плевен Рени Атанасова, да не се изготвяОВОС за Водноелектрическа централа „ Румянцево -II”.

Следва дело в Административен съд – Плевен, койтоотменя решението на РИОСВ-Плевен, че не е нужен Оценка на въздействието върху околната среда.

Инвеститорът на обекта и община Луковит апелират решението на Плевенския административен съд. На 13 април 2017г. Върховен административен съд (ВАС)се произнася, че актът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Плевен не може да бъде разгласен за незабележим, поради изтекли периоди, макар че нарушава закона.

По този метод единствено поради изтървани периоди за обжалване се дава зеленасветлина на безусловно противозаконен Водноелектрическа централа, считат рибарите.

Решението за градеж

Те показват причини за какво съгласно тях разрешението за градеж на Водноелектрическа централа „ Румянцево ІІ “ продължава да е„ безусловно нелегално “.

Издаденото позволение за водовземанепрез 2013г. е неприемливо съгласнодействащия тогава План за ръководство на речните басейни- 2010-2015(ПУРБ).

Строежът е неприемлив и по настоящия План за ръководство на речните корита на Дунавския регион 2016-2021г., в който реката попада в зона за отбрана на икономически скъпи видовериба, поради съществуването на балканска пъстърва.

Решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен да не се изготвя Оценка на въздействието върху околната среда е в директно нарушениенапроцедурите, вписани в Закона за запазване на околната среда(ЗООС)и нарушава Директивата за запазване на природнитеместообитания на европейска общественост 92/43/ЕО. РекаЗлатна Панега е включена напълно вграниците на предпазена зона„ Карлуково “от екомрежата „ Натура 2000 “.

Разрешителното за водовземане е издадено в нарушаване на член 118ж и член 60,ал.3, точка 4 от Закона за водите, настояват риболовците.

Според тях реконструкцията на съществуващия яз съставлява градеж по смисъла наЗакона за устройство на територията (ЗУТ). За това няма учредено възмездно право на градеж и прилагане на уреди върхупублична държавна благосъстоятелност, което е в прорез сразпоредбите на член 144 от Закон за устройство на територията ичл. 62 от Закона за енергетиката(ЗЕ).

Този проблемнашумя през последните седмицислед следствие на Нова телевизия, а районният министър Николай Нанков разпореди на ДНСК да направи инспекция по случаите и да излезе със мнение за решение на казуса. Проверката би трябвало да завърши до края на януари.

Разрешението за градеж е издадено без съществуване на задължителноторазрешително за прилагане на лекомислен воден обект от Басейнова дирекцияПлевен, настояват още риболовците.

Реката

Река Златна Панега и изворът ѝ „ Глава Панега” е най-големия карстов извор вБългария, напомнят рибарите, какво се пробват да опязат за бъдещите генерации.

Това е една от най-легендарните реки за пъстървовите риби у нас. Не инцидентно реката притегля огромен брой рибари, както отстраната, по този начин и от чужбина, което е наложило специфична мярка за риболов„ Хвани и пусни” за балканската пъстърва според заповед на земеделския министър.

Поради сравнителномалката надморска височина и релативно студените води даже през лятото, врека Златна Панега се срещат типове присъщи както за равнинните реки, по този начин и запланинските.

В реката към момента има многочислени популации на предпочитани за запазване водниживотни, измежду които овална речни мида, горчивка, балкански щипок, елементарен шипок, черна мряна, поточен рак.

В сектора, където е планувана за създаване Малка водно електрическа централа „ Румянцево-ІІ “, през 2015г. беше открита популация от застрашения от изгубване тип главоч(Cottus gobio), който е в Червената книганаБългария. Като съществена причиназа изгубването на типа се показва „ загуба (деградация) на местообитанията, врезултат на хидротехнически действия, свързани с напречно прегражданена речните корита “

Да спрем унищожаването на българската природа, приканват рибарите и канят всички на митинга в село Румянцево в неделя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР