Преподобният се родил в Италия от богати родители, които вярвали

...
Преподобният се родил в Италия от богати родители, които вярвали
Коментари Харесай

Св. Агатон, папа Римски

Преподобният се родил в Италия от богати родители, които вярвали в Христа и водели благоверен живот. Те обичали сина си и го срещнали с всички потребни и боговдъхновени книги. Преподобният толкоз процъфтяващ в проучването на Свещеното Писание, че след кончината на родителите си събрал благосъстоянието, което му били оставили (около 1633 литри злато), събрал небогати, сирачета и вдовици и за един ден им раздал всичко.
След това приел монашество в един манастир и почнал да се подвизава. Денем и нощем, без да се лени, се трудил да угоди на Бога и се молил за целия свят. Толкова ревниво се подвизавал в добродетелта, че Господ го удостоил с дара на чудотворството.
 Св. апостоли Архип и Филимон Св. апостоли Архип и Филимон
Св. ап. Архип бил свещеник след Епафраст на гр. Колоса, в малоазийската област Фригия. В същия град живеел и св. Филимон, до който апо...
Добродетелният живот на свети Агатон не останал загадка за хората и той бил подложен за архиепископ на град Рим. След като напътил за благоверен живот своето паство и се популяризирал с доста чудеса, в сана на свещеник преподобният се преставил в Господа.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР