Преподобни Теофан се родил в Цариград в VІІІ век от

...
Преподобни Теофан се родил в Цариград в VІІІ век от
Коментари Харесай

2 Неделя на Великия пост Св. Григорий Палама. Преп. Теофан. Св. Григорий Двоеслов. Преп. Симеон, Нови Богослов.

Преподобни Теофан се родил в Цариград в VІІІ век от знатни родители, които били родственици на императора. Останал рано без татко, той бил поверен на грижите на император Константин Копроним, който, според желанието на майката, го сгодил още дребен за дъщерята на един от най-знатните сановници на империята. По подобен метод от най-ранни години земното великолепие било дял на Теофан. От татко си той наследил благосъстоянието и знатността на рода.

Достойнствата му скоро му спечелили всеобщо почитание: за него бил отворен пътят към почести и популярност, само че младият Теофан останал безучастен към всички тия преимущества. Сърцето му горяло единствено от обич към Бога и той желаел едно: да се посвети на служение Господу, като се отхвърли от популярност, благосъстояние и международни наслади, тъй като смятал всичко това рисково за душата. Той грижливо изучавал закона Господен, помагал на бедните, само че не могъл да извърши своето желание да се отхвърли от света, тъй като се боял да не би да огорчи майка си, която желаела да го ожени. Теофан извършил нейното предпочитание.

След женитбата Теофан разкрил на брачната половинка си своя метод на мисли, споделил й за своето предпочитание да се отхвърли от света и да живее в беднотия, труд и обич към Господа.

" Ти знаеш, изгора - споделил й той, - че актуалният наш живот е краткотраен, че часът на нашата гибел е незнаен и че наказание чака тия, които са не запомнили Бога измежду житейските наслади. Спомни си кого облажава светото Евангелие: не богатите и мощните на тоя свят, само че бедните, скърбящите, гладуващите, гонените и оскърбяваните поради Господа Иисуса Христа. Тесен път води към безконечния живот, а просторният и комфортният път води към крах. Затова аз постоянно съм желаел да раздам парцела си на бедните и да послужвам на Бога в примирение, труд и безкористие. Ако и ти си съгласна на това, дано постъпим така, когато това бъде допустимо. "

Младата жена на Теофан изявила цялостна подготвеност за това. Насън и двамата видели ангел, който благословил тяхното желание. Срез дворцовото величие, обкръжени от лукс и суетни удоволствия, благочестивите съпрузи водели живот, всецяло предаден на Бога, изучавали Неговия закон, изпълнявали Неговите заповеди и пазели душевна непорочност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР