Преподавателят по Конституционно право в СУ Свети Климент Охридски проф.

...
Преподавателят по Конституционно право в СУ Свети Климент Охридски проф.
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Радев може и да върне указа или да изчака КС

Преподавателят по Конституционно право в СУ " Свети Климент Охридски " проф. Пламен Киров очерта няколко разновидността за продължението на предварителното преустановяване пълномощията на основния прокурор Иван Гешев. Вчера Висшия правосъден съвет (ВСС) в профил основния прокурор с 16 гласа " За " и 4 гласа " срещу ".

Проф. Киров изясни, че президентът първо може да подпише указа, като това надали ще стане през днешния ден. " Министърът на правораздаването Атанас Славов наподобява много доверчив човек - какво си мислят - че президентът ще отиде в администрацията и незабавно ще подпише указа ли? Така се манифестирало по време на комунизма и тези момчета имат същите обноски и привички като по това време - нищо остаряло не е забравено и нищо ново не е научено ", разяснява конституционалистът. Президентът може да подпише указа още през днешния ден, само че може и да го върне с бележки за метода, по който е протекла процедурата, очерта вид пред News.bg Киров.

Според него президентът може и да има съображение първо да върне указа, защото не е ясно дали този Висш съдебен съвет е в пълномощията си да предлага промяната на основния прокурор или да не го върне, а да изчака решението на Конституционния съд. От решението на Конституционния съд би трябвало да стане ясно и да се постанови решение, с което да одобри или не, че Висш съдебен съвет, откакто е с изминал мандат, не е способен въобще да работи. То тогава указът на президента за освобождение на основния прокурор ще се окаже, че е нереален от деня на подписването си и Гешев ще би трябвало да се върне в прокуратурата като основен прокурор, също както Иван Иванов се върна отпред на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Първоначално проф. Киров се изрази метафорично и напомни митологичния конструкт - първо би трябвало да бъде изяснено коя е ламята, дали ламята е единствено една и какъв брой глави има. " Може да се окаже, че има доста лами, доста змейове и всички са триглави, седемглави и по този начин нататък. "

Висш съдебен съвет създали единствено първата крачка, в случай че гледаме метода, по който действа съвета: същите хора, избрали Гешев за основен прокурор със 17 гласа " за ", в този момент го освобождават или направиха стъпка към освобождение. Ако в първия случай те са работили стимулирани от политически ползи, то във втория случай по какъв начин работят - независимо или политически ползи? Въпросите са доста и въпросът не е единствено един, за преустановяване предварително мандата на основния прокурор, уточни проф. Киров.

Той добави, че в случай че някои си мисли, че като се приключи мандата на Иван Гешев, няма да бъде определен втори или трети Гешев - доста се лъже. " То, в случай че ставаше единствено с конституционна промяна, нали Христо Иванов я направи 2015 година и в този момент всичко трябваше да е цветя и рози. Тези промени не способстваха за смяната за метода, по който работи правосъдната власт ", разяснява проф. Киров и даде образец, че проблемите не са единствено в прокуратурата, само че и в съда.

Проф. Пламен Киров счита, че Гешев може да търси поддръжка отвред, само че тъкмо поддръжка от европейските водачи няма да получи.  " Най-вероятно от този ход на основния прокурор ще има някакъв политически резонанс и някакъв обществен и медиен резултат. " Само че тези институции, които употребяват един необикновен птичи, пуешки език и по този начин приказват, че не се знае какво желаят да кажат. Вслушайте се да вземем за пример в изявлението на Мария Габриел, тъй като тя е служител, от Европейски Съюз и от висше равнище и вижте, когато тя приказва какво споделя и дали споделя нещо. По този метод се приказва в институциите в Европейски Съюз ", съпостави конституционалистът.

Според него нищо не може да се чака от Европа в поддръжка на Гешев. В България се е изработила от дълго време една скица - от нас потеглят хрумвания, които отиват в Европейски Съюз, там се оформят и спускат в България като искания на еврочиновничеството към България. Произходът на тези хрумвания е български, само че минавайки и обличайки се в европейски одежди, се спускат като задача за осъществяване, добави проф. Киров.

" Да се чака, че от Европейски Съюз ще кажат - абе момчета, вие доста неприятно постъпихте с Гешев, не се надявайте на това ", сподели той.

Проф. Пламен Киров е песимистичен, че Гешев ще сътвори политическа партия или ще направи политическа кариера в България. Бивши президенти вършат партии, някогашни партийни функционери вършат партии, някогашен министри вършат партии, даде образец той. Това са едни планове съвсем като бизнес инициативи, облечени в някаква политическа форма, уточни проф. Киров и даде образец, с " Български напредък ", които влезнали един път в Народното събрание, а на идващите избори потънали.

Проф. Пламен Киров гледа скептично и на концепцията да няма въобще основен прокурор в България. Когато се трансформират институциите, в това число и правосъдната власт и се отстрани фигурата на основния прокурор от Конституцията, с учредения се слага въпросът може ли Обикновено Народно заседание да извърши тази смяна и не е ли належащо Велико Народно заседание, запита той. Между другото също важи и за служебното държавно управление, което също желаят да махнат - вижте какъв брой е извратено политическото мислене в България, отчаян е проф. Киров.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР