Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев заяви пред Bulgaria

...
Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев заяви пред Bulgaria
Коментари Харесай

Конституционалист: Президентът не може просто да освободи служебния премиер

Преподавателят по конституционно право доктор Орлин Колев съобщи пред Bulgaria ON AIR, избор на съмнение към длъжностен кабинет е неприемлив.

" Единият вид е ръководителят на Народно събрание да не обърне внимание на подписката за избор на съмнение, само че ще понесе доста упреци. Другият вид е да го подложи на гласоподаване. Вотът на съмнение е последна форма на парламентарен надзор. Но към длъжностен кабинет това е неприложимо, тъй като той черпи пълномощия не от Народното събрание, а от президента ", изясни той.

" Тук не може да си играят на съпротива и болшинство, държавното управление не е ничие ", посочи Колев и акцентира, че всички лични и структурни промени в служебния кабинет стават с декрет на президента, само че не би следвало президентът Радев да дава заръки на Главчев.

" Няма механизъм за надзор. Президентът може да изиска от служебния министър председател да има промяна. Всяка рокада следва да бъде направена след координиране сред служебния министър председател и президента. Президентът не може просто да освободи служебния министър председател, би трябвало да има декрет за нов. Конституцията разрешава, само че това не може да е самоволен акт, би трябвало да има основателни претекстове ", обясни той.

Конституционалистът уточни още, че Даниел Митов дава отговор на условията за външен министър, само че обърна внимание, че рецензиите са в областта на политическото, а не на юридическото. По думите му следва да се търси баланс в съгласувателната процедура сред служебния министър председател и президента.

" Не поражда обвързване за президента от молбата на служебния министър-председател, би трябвало да има баланс в връзките им ", посочи доктор Колев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР