Преподаватели в Обединеното кралство отказват да оценяват изпити по трудови спорове, оставяйки хиляди неспособни да се дипломират

...
Курсът от 2023 г. вече претърпя блокиране на COVID-19 и
Коментари Харесай

Курсът от 2023 г. вече претърпя блокиране на COVID-19 и университетски стачки

От СИЛВИЯ ХУИ Associated Press, 7 август 2023 г., 4:34 ч.

ЛОНДОН -- Хафса Юсуф трябваше да се дипломира миналата седмица. 21-годишната специалност по английска литература е похарчила 200 паунда ($255) за наем на абитуриентска рокля, снимки и билети за семейството й, за да присъства на церемонията.

Но само две седмици преди големия ден Лондонският университет "Куин Мери" й изпрати имейл, че не може да се дипломира поради стачни действия, предприети от академичния персонал в целия свят Обединеното кралство

Преподаватели в около 140 университета са отказали да оценяват изпитни работи и курсова работа в ескалация на тлеещ спор относно заплащането и условията на труд.

„Поради бойкота на оценяването те нямаха достатъчно оценки, за да потвърдят, че съм успял да се дипломирам“, каза Юсуф. „Всички платихме както обикновено, само за да получим имейл две седмици преди това, че не можете да дойдете.“

Тя каза, че докато по-голямата част от семейството й живее в Обединеното кралство, други студенти са международни и са платили за полети за семействата си, за да дойдат от чужбина. „Това е наистина опустошително“, каза тя.

Юсуф и випуск 2023 вече са претърпели сериозни прекъсвания на техния опит в колежа. Те влязоха в университета през 2020 г., в разгара на блокирането на COVID-19. След това дойдоха стачки на университетския персонал, част от огромна и продължаваща вълна от индустриални действия на стотици хиляди работници в Обединеното кралство, за да поискат по-добро заплащане на фона на кризата с разходите за живот.

Сега хиляди студенти от Кеймбридж до Единбург не могат да се дипломират или се сблъскват с неопределено забавяне при получаването на окончателните си оценки поради последният трудов спор, който започна през април и не показва признаци на разрешаване.

Не е ясно точно колко студенти са засегнати, но Профсъюзът на университетите и колежите, който представлява академици и преподаватели, изчислени, че „леко десетки хиляди“ няма да се дипломират това лято, тъй като има вероятност прекъсванията да се проточат през следващата академична година.

Юсуф каза, че най-малко 130 студенти от нейния факултет, факултета по английски език и драма, са били засегнати, като много от тях са оставени в неизвестност, защото нямат представа кога могат получават оценките, от които се нуждаят за чакащи предложения за работа и възможности за следдипломно обучение.

Несигурностите са особено тревожни за международните студенти, които са изправени пред допълнителни усложнения и разходи, за да останат в Обединеното кралство Тези, които се надяват да останат в страната, за да търсят работа, могат да кандидатстват за дипломирана виза само след като получат диплома.

Юсуф, който иска да преследва кариера като учител, има място в програма за обучение, която започва през септември. Тя е получила справка с резултатите от своя университет, но се притеснява, че това не е достатъчно, за да компенсира факта, че все още не е получила дипломата си.

Нейната съученичка, Saja Altamimi, каза, че е присъствала на церемонията по дипломирането си - въпреки че и тя няма окончателните си резултати.

Въпреки че професорът, който отговаря за нейната дисертация, не беше замесен в бойкота на оценяването, тя все още чака оценки от някои модули на курса.

Както много други студенти, Алтамими подчерта, че нейният гняв и разочарование не са насочени към нейните учители, а по-скоро към висшите университетски ръководители. Те твърдят, че ръководството на колежа има властта да спре смущенията, но е избрало да не преговаря за прекратяване на спора или за справяне с причините зад стачните действия.

Алтамими каза, че носеше ярко розово пояс с надпис „Разрешете спора“ – лозунгът на стачкуващите академици – на церемонията по дипломирането си в знак на протест.

„Реших да покажа пояса си, за да разпространя това съобщение“, каза тя. „По никакъв начин не съм разстроен от моите учители, ценя и уважавам тяхното решение. Просто искахме да покажем солидарност по всякакъв начин, по който можем.“

На други места завършващите студенти отказаха да се ръкуват с университетски лидери на сцената или нарушиха церемониите по дипломирането, като скандираха „Платете на работниците си!“

Съюзът на университетите и колежите обвинява шефовете на колежите, че „хвърлят студенти под автобуса“. Той твърди, че университетите имат достатъчно излишък от приходи, за да повишат заплатите на персонала с 10%, но отказват да предложат на персонала каквото и да е увеличение на заплатите.

„Заплащането на моите колеги е намаляло в реално изражение, намалено е с около 20 до 25% през последните 10 или повече години. И въпреки че имаше много, много постепенни увеличения, те бяха доста под нивото на инфлацията", каза Танзил Чоудхури, старши преподавател по право в университета Queen Mary.

Той добави, че по-голямата част от академичния персонал в Обединеното кралство е преуморен и дълго време е издържал на несигурни договори, „работейки месец за месец или година за година."

Chowdhury призна, че бойкотът на маркирането е бил „наистина тежък за учениците."

„Ние не вземаме тези решения с лека ръка. Взимаме ги с голяма жертва за себе си и нашите ученици,” каза той. „Но ние искаме да създадем по-добра работа условия, така че да можем да процъфтяваме по начин, който ще позволи и на нашите студенти да процъфтяват.”

Асоциацията на работодателите на университетите и колежите, която представлява колежите в преговори с профсъюзи, казва, че няма да има увеличение на заплатите през 2023 до 2024 г. — но настоя, че е готов да преговаря по други въпроси като натоварване и видове договори.Органът изчисли, че по-голямата част от университетите не са засегнати от стачните действия и че най-много от засегнатите институции по-малко от 2% от студентите не са успели да се дипломират.

За студентите, попаднали в центъра на горчивия спор, объркването и разстройването, причинени от закъсненията при дипломирането са много реални.

„Чувстваме, че сме лишени от правото си да завършим, особено след като платихме толкова много пари и особено след като бяхме засегнати от COVID блокировки и онлайн обучение“, каза София Шахид, друга студентка в Queen Mary. „Чувстваме се наистина трудни и това е само черешката на върха.“

Някои студенти търсят юридически предизвикателни университети за нарушаване на договор.

„Плащаме стотици и хиляди лири. Таксите за чуждестранни студенти са изключително високи. Очакваме да получим диплома. Очакваме да си върнем оценките навреме“, каза Юсуф. „Почти си мислиш, за какво плащам? Защо съм в целия този дълг и дори не получавам дипломна церемония в края й?"

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР