Преподаватели, експерти и студенти от Нов български университет се включиха

...
Преподаватели, експерти и студенти от Нов български университет се включиха
Коментари Харесай

35 нови археологически обекта регистрира екип от учени и студенти

Преподаватели, специалисти и студенти от Нов български университет се включиха в теренни археологически търсения на територията на община Руен. В интервала 15 октомври 3 ноември месец 2021 година екипът изследва селищните системи и модели от древността, намиращи се в контактната зона сред античната територия на гръцката колония Месамбрия и вътрешните региони на Тракия по долината на р. Хаджийска.

Издирванията бяха извършени в землищата на няколко селища в община Руен: Преображенци, Просеник, Ръжица и Разбойна. Територията, избрана за търсене, остава едва известна до този миг за археологията и историята на региона. Откритите материали ще дадат отговори на значими научни въпроси, като изясняване на интензивността на комерсиалните връзки и контакти на гръцките колонисти с тракийските селища във вътрешността.

Втората цел на изследванията е попълване на информацията за археологическите обекти от всички столетия в региона и актуализиране на АИС „ Археологическа карта на България “.

Археологическите търсения се организираха под управлението на гл. ас. доктор Живко Узунов и с присъединяване на членове на научния екип от музей „ Старинен Несебър “, НАИМ-БАН и студенти от Нов български университет – магистърска стратегия „ Археологически изследвания “.

Теренните търсения бяха съсредоточени в полупланинските елементи на южното подножие на Еминската планина, както и в долината на река Хаджийска. Територията избрана за търсене е едва известна до този миг за археологията и историята на региона. В резултат на систематичното обхождане  и съгласно особеностите на терена е покрита повърхност от 11 кв. км в землищата на селата Преображенци, Просеник, Ръжица и Разбойна. Регистрирани са 35 (тридесет и пет) археологически обекти с културни остатъци, като всички те са нови и незнайни до този миг. Разпределението по тип на обектите е: 31 (тридесет и един) обекта със селищен темперамент, 1 (една) цитадела и 3 могилни некропола с общо 12 (дванадесет) надгробни могили.

Събраните данни демонстрират превес на обектите от Античността като най-силно показан хронологически интервал. По-малка част са записаните обекти от ранното и зрялото Средновековие, а минимум тези от праисторическите интервали на каменно-медна и бронзовата столетия.

Акцент бе подложен и върху проучването на обектите от втората половина на I хиляди прочие Хр. Тази информация ще послужи за изясняване на интензивността на комерсиалните връзки и контакти на гръцките колонисти с тракийските селища в региона. Издирванията ще дадат опция за следене на пътищата и връзките по поречието на р. Хаджийска през другите столетия.

Проучванията се организират в осъществяване на план „ Теренни търсения на археологически обекти по р. Хаджийска (землищата на селата Преображенци, Просеник, Ръжица и Разбойна), община Руен, област Бургас “, финансиран от Министерство на културата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР