Преодоляване на женската бедност и дискриминация на пазара на труда

...
Преодоляване на женската бедност и дискриминация на пазара на труда
Коментари Харесай

Силистра е единственият район на страната, в който делът на бедните жени е по-нисък от този на мъжете

" Преодоляване на женската беднотия и дискриминация на пазара на труда в подтекста на публичния и политическия спор “ – това е тематиката на полемиката, проведена от Фондация „ Фридрих Еберт “ и Института за обществена интеграция. 

На форума бяха показани акценти от отчет, отдаден на бедността и безработицата при дамите, провокациите пред по този начин нареченото им икономическо овластяване в другите райони на страната. На фона на разликата в заплащането, пречките при съвместяването на фамилните и професионалните задължения. 

По данни на Национален статистически институт над 32 % от популацията на България или близо 2 200 000 души са били в риск от беднотия и обществено изключване през 2022 година. 1 200 000 от тях са били дами или 35%. В съпоставяне с година по-рано този дял нараства с 0,9 процентни пункта, а при мъжете - с половин. 

Силистра е единственият регион на страната, в който делът на бедните дами е единствено 10,6 на 100 и е по-нисък от този на мъжете. В Стара Загора бедните дами са най-вече – 38%. Данните, както и усещания от картината при срещи в разнообразни райони на страната, бяха показани от Александра Берданкова, от обединяване на дамите социалистки в Българска социалистическа партия - област Пловдив. На фона на това, че приблизително разликата в заплащането сред мъжете и дамите в България е почти колкото междинното за Европейския съюз – към 13 %. Това води и до разлика в пенсиите. Близо 50 на 100 от дамите у нас работят в нископлатени браншове:

" Голямата разлика в заплащането сред мъжете и дамите не е в старта на кариерата. Идва след 30-ата година, когато дамата стартира да ражда деца, да ги отглежда у дома. Там в един миг стартира да се стопира и мъжете порастват по-бързо в специалността в тази обстановка, макар че броят на вишистите дами е по-голям, в сравнение с вишистите - мъже "

85% от заетите в образованието са дами. Средната годишна заплата на мъжете в бранша е малко над 22 000 лв., а на дамите – към 19 000 или към 300 лв. месечно в интерес на мъжете:

" В хуманното опазване на здравето още веднъж има повече дами. Разликата е фрапираща - над 7000 лв. годишно. Единственото място, където дамите вземат повече от мъжете са административни услуги - деловодство, секретарки, офис центрове ".

" Слава, Богу, че се случи Covid, тъй като работодателите схванаха, че може да се работи и от у дома ", сподели Веселина Панайотова - създател на организацията " Мама има работа “. Организацията има и Фейсбук-група, в която дами с деца, които постоянно се разболяват, споделят обезпокоени, че работодателят им желае да ги освободи, с цел да си наеме различен чиновник, на който може да разчита повече:

" Голяма част от дамите се тормозят от уволняване и не знаят, че могат да бъдат освободени единствено с решение на Инспекцията по труда, в случай че детето им е под 3-годишна възраст. Има и много несъгласие в законите... ". 

Панайотова е безапелационна, че има потребност от по-приятелско отношение към работещата майка:

" Защото е открито, че когато една жена роди нейните потребности от работа стартират да се трансформират ".

Проблемът не е нито " нишов “, нито " женски “, а за решаването му трябват старания и на национално, и на районно равнище. И несъмнено, публично предпочитание и политическа воля. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР