Преобразуването на валидните стари хартиени стикери в електронни не е

...
Преобразуването на валидните стари хартиени стикери в електронни не е
Коментари Харесай

През 2019 г. електронните винетки изместват хартиените

Преобразуването на годните остарели хартиени стикери в електронни не е наложително, твърдят от Агенция ”Пътна инфраструктура ”. Водачите ще могат да ги употребяват до приключването на крайния им период, като по-късно ще би трябвало да ги заменят с електронни.
Електронни аналози ще могат да се закупят от към 500 терминала, инсталирани на основни места по пътищата и по граничните пунктове. Устройствата ще работят с дебитни и кредитни карти, само че не и с пари в брой. Ако водачите изберат да се снабдят с винетка посредством банков трансфер, би трябвало да плануват 1-2 дни, които са нужни, с цел да се отрази заплащането в системата, както е при всички банкови заплащания.

Ще има опция и за заплащания на винетките през мобилно приложение и посредством уеб страницата www.bgtoll.bg. Остава и опцията да се купи както в този момент - от бензиностанции, от регионалните пътни ръководства на АПИ, пощенските клонове и други познати канали.

За облекчение в уеб страницата и в мобилното приложение автоматизирано е посочена българска народност на регистрационния номер. Чужденците, които би трябвало да купят електронна винетка, ще могат да го създадат на още седем езика – британски, немски, съветски, турски, гръцки, сръбски и румънски.

След избор на страната, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се вкарва регистрационният му номер. Графичният тип на знаците от регистрационния номер би трябвало да дава отговор на графичното изписване на буквите в номера, независмо дали се употребява клавиатура на кирилица или на латиница. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват. Буквените знаци от регистрационния номер се изписват с основни букви.

След това се избира интервал на годност на винетката. Системата автоматизирано пресмята коя е крайната й дата. Всички водачи би трябвало да изберат категорията на автомобила си и да внимават за вярното регистриране на регистрационния номер. Системата разрешава е-винетката да бъде задействана с дата най-късно 30 дни след момента на пазаруването ѝ.

По предпочитание може да бъде посочена е-поща, на която да се получи противоположна квитанция. Не е нужно да тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила си, нито да се показва на контролните органи.

Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация за приемане на безвъзмездна електронна винетка персонално в дирекция “Социално подпомагане” по сегашен адрес, с писмо посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път според Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

По информация от Министерството на труда и обществената политика подаването на заявките може да стартира от 2 януари 2019 година

Дирекциите “Социално подпомагане” обработват и утвърждават документите в 7-дневен период от подаването им.

Агенцията за обществено подкрепяне ще изготвя и дава по електронен път посредством предпазен канал на Агенция “Пътна инфраструктура” дневна поръчка по пример за издаване на безвъзмездни годишни електронни винетки.

В период до края на работния ден, идващ деня на приемане на дневната поръчка, Агенция “Пътна инфраструктура” ще издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност една година. Няма да е належащо хората с увреждания да вървят повторно до дирекциите “Социално подпомагане”.

Няма смяна в цените на винетките. Ползването на всички пътища за година продължава да коства 97 лв., а за месец - 30 лв.. Седмичната винетка продължава да бъде 15 лв.. Винетката за укиенда е на цена 10 лева

Колите без винетки няма да могат да напущат страната. Автомобилите на проверяващите ще има ПОС-терминали. Освен " Пътна полиция " водачите ще бъдат проверявани от Агенция " Пътна инфраструктура ". Ако кола се движи без винетка и има неплатена глоба за това, няма да може да минава на механически обзор.

Ако няма годна електронна винетка, тогава на нарушителя ще му бъде препоръчано да заплати обезщетителна. Тя може да бъде платена на място единствено с дебитна или кредитна карта и е надлежно: 70 лв. за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лв. за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лв. за тировете над 12 тона. При възнаграждение на обезщетителна такса на лидера се издава документ, с който да удостовери заплащането при следваща инспекция на пътя.

Ако водачът не заплати обезщетителната такса в 14-дневен период, ще бъде санкциониран. За леките коли тя е 300 лв., а за тежкотоварните коли над 3,5 тона е 1800 лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР