Преобладаващата част от банковите клиенти са недоволни от изключително сложната

...
Преобладаващата част от банковите клиенти са недоволни от изключително сложната
Коментари Харесай

Клиенти се жалват от „безплатни“ банкови сметки

Преобладаващата част от банковите клиенти са недоволни от извънредно комплицираната и неразбираема процедура при разкриване на безплатната платежна сметка за съществени интервенции.

 

Шумното рекламиране при приемането на Бюджет 2023 на безвъзмездни платежни интервенции през банка при превод на заплати и пенсии на процедура не работят, а институциите несъмнено не вършат нищо по въпроса. Българска народна банка даже непосредствено трансферира тематиката на финансовия министър Асен Василев, който е и създател на концепцията. По концепция на Василев в закона бе записано, че заплатите във компаниите със 100 и повече чиновници се заплащат единствено по банков път за изсветляване на пазара на труда, а бизнесът изиска намаляване на таксите.

 

Всъщност безвъзмездни са единствено интервенциите по така наречен сметка за съществени интервенции (базова сметка), когато въпросните транзакции се правят по разпореждане на титуляра (вкл. изтегляне на суми в брой), в случай че са за сметка на получени средства от заплати (без ограничаване в размера), пенсии, обществени помощи и компенсации, а също и стипендии за възпитаници, студенти и докторанти.

 

Обслужването на въпросната сметка за съществени интервенции също би трябвало да е гратис. Таксите обаче се резервират при изтегляне на суми от банкомат ли пос терминал на друга банка.

Тъй като законовият текст е доста неразбираем, а Министерството на финансите и Българска народна банка по този начин и не дадоха инструкции какво да се прави, трезорите вкараха техни си правила. Банковите сметки за съществени интервенции съществуват у нас на хартия от 2016 година, само че на практика са под 0,01% от всички банкови сметки, тъй като комерсиалните банки в държавните институции саботират към този момент 6-7 години всеобщото им използване. Те са единствено за интервенции в левове, само че оферират изцяло задоволителен брой услуги за потребностите на междинния консуматор – разкриване, потребление и закриване на платежна сметка; внасяне на средства; изтегляне на пари в брой от гише или банкомат; директни дебити; платежни интервенции, осъществявани посредством платежна карта, в това число заплащания посредством интернет; кредитни преводи, в това число нареждания за периодически преводи, на терминални устройства АТМ и ПОС на гишета, когато са налични, и посредством системите за онлайн банкиране на банка.

 

 

Сериозна спънка пред всеобщото използване на базовите сметки е рестриктивното условие в закона е човек да не може да употребява услугата, в случай че към този момент има открити 2 или повече банкови сметки в същата или други банки, през които да употребява изброените в закона базови услуги.

Друг проблем е, че самите банки употребяват какви ли не трикове, с цел да откажат клиента от този тип услуга.

 

Трезорите да вземем за пример изискват от клиентите си да посетят неведнъж техен офис, с цел да закрият съществуващата си сметка, по която получават трудови хонорари - пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, и да подадат заявление за разкриване на нова сметка за съществени интервенции, след което да показват служебна записка, по пример на банката, за размера на трудовото им заплащане.

 

Проблемите хората не престават, тъй като след няколко работни дни те следва да отидат до офиса на банката, с цел да получат новата си дебитна карта. Освен това би трябвало да осведомят за новата сметка работодателя си или Национален осигурителен институт.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР