Пренасочването на енергоносители от Русия към Азия е по-актуално от

...
Пренасочването на енергоносители от Русия към Азия е по-актуално от
Коментари Харесай

Газпром прави рязък завой, ще се отказва от Европа

Пренасочването на енергоносители от Русия към Азия е " по-актуално от всеки път " на фона на обтегнатите връзки сред Москва и Брюксел поради съветската инвазия в Украйна. Това разгласи Олег Аксютин, заместник-председател на борда на " Газпром ", в изявление на 11-я Международен газов конгрес в Санкт Петербург, Русия, съобщи Франс прес.

Според него Китай, където " може да се чака удвояване на потреблението ", и Индия, в която също се регистрира нарастване на търсенето, ще бъдат съществени вносители на съветски газ през идващите няколко години.

-->

" Изразът " да се обърнем " (към Азия) допуска преждевременно решение. Това обаче не е правилно: диверсификацията на нашите действия на Изток в действителност се прави от две десетилетия ", твърди представителят на " Газпром ".

" Сърцето на международната газова промишленост занапред нататък е ориентирано към Изтока ", съобщи също по този начин Аксютин, като добави, че европейската индустрия " бързо губи своята конкурентоспособност ".

По-рано денем " Газпром " заяви, че е добил " 300,8 милиарда кубични метра газ " през интервала от 1 януари до 15 септември, което на годишна база съставлява спад с 15,9 на 100, съгласно предварителните данни на компанията.

Износът за страни отвън Общността на самостоятелните страни, в която членува и Русия, е намалял с 38,8 на 100 по отношение на същия интервал на 2021 година, достигайки 84,8 милиарда кубични метра газ.

В изявлението си Аксютин засегна и въпроса за бъдещето на газовия пазар, като сподели, че през 2023 година и 2024 година не се чака доста нарастване на предлагането на полутечен природен газ на световния пазар. " Производителите на ВПГ в Северна Америка могат да усилят доставките единствено в дълготраен проект, и единствено в случай че цените останат високи ".

" Значителни размери ВПГ на международните пазари може да не се появят до 2025 година. Европа ще би трябвало да се конкурира яростно за тези размери с вносители от азиатски страни. Това ще докара до увеличение на дефицита на ВПГ на международния пазар, а от там - и до повишение на цените ", добави Аксютин, представен от ТАСС.

По думите му главният бенефициент от енергийната рецесия в Европа са Съединените щати, които съумяха да усилят доставките си на ВПГ за континента.

Запитан за резултатите от изтеглянето на западните снабдители на съоръжение от Русия, заместник-председателят на борда на " Газпром " отговори, че холдингът няма да преживее потрес, тъй като от дълго време се работи върху заместването на тези доставки.

" От 2016 година насам при построяването на 100 % от тях (газопроводите - бел. р.) се употребяват единствено съветски тръби (...) Газопомпените елементи също са съветско произвеждане ". Всичко, обвързвано със системата за ръководство и инфраструктурата, също е с генезис от Русия, изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР