Премръзнал мъж, който се издирваше цяло денонощие на Витоша, бе

...
Премръзнал мъж, който се издирваше цяло денонощие на Витоша, бе
Коментари Харесай

Намериха турист, изчезнал на Витоша |

Премръзнал мъж, който се търсеше цяло денонощие на Витоша, бе открит от планинските спасители от отряд София. Той е превозен в „ Пирогов ” в устойчиво, само че съществено положение, оповестиха от ПСС.

Сигнал за изчезналия екскурзиант е подаден на 21 декември в 7:30 ч. Последният контакт с него е бил предната вечер към 22:00 ч., когато мъжът се е намирал някъде сред връх Купена и връх Скопарника. Заради неприятните метеорологични условия (температура -15°C, мощен вятър и понижена видимост) споделя на собствен другар по телефона, че ще се върне към изходната точка на неговия преход – село Железница.

Изчезналият е тръгнал от село Железница в посока Черни връх към 15:00 ч. на 20 декември, а на идната заран в 7:00 ч. излиза наяве, че към момента не се е прибрал. Няма връзка и с телефона му. Около 8:00 ч. от база „ Алеко “ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх. Метеорологичните условия са извънредно неприятни. В 10:30 ч. от София потеглят още 10 планински спасители към село Чуйпетлово със задача да претърсят южните скатове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски платен.

Междувременно от Централния денонощен пост е отправено искане посредством Групово дело ПБЗН – Министерство на вътрешните работи към мобилните оператори за локализиране на мобилния телефон на търсения. Получената информация от тях дава ясна тенденция от коя страна на планината да се търси той. Около 14:00 ч. търсеният съумява да организира къс диалог със фамилията си и периметърът на търсене доста е стеснен.

Към 18:00 ч. той е открит жив южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на р. Струма, оповестяват от ПСС.

Състоянието му е съществено – хипотермия, съществени измръзвания по крайниците и откритите елементи на тялото и извънредно безсилие. Оказана му е незабавна помощ и след сложен превоз до билото е претрупан в отоплената кабина на снегоходната машина на РВД. В 21.00 ч. потърпевшият е предаден на кола за спешна помощ на Спешна здравна помощ, а в 22.25 ч. е признат по неотложност в реанимацията на „ Пирогов “ в устойчиво положение. Акцията е завършила в 23.45 ч. 

В избавителната акция присъединяване взимат 32-ма планински спасители, както и петима планински водачи от Асоциация „ Планини и хора “. Използвани са три моторни шейни, две снегоходни машини, всички пет налични автомобила на ПСС в София и доста персонални коли на планинските спасители и планинските водачи от АПХ. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР