Премиерите на България, Гърция и Румъния и президентът на Сърбия

...
Премиерите на България, Гърция и Румъния и президентът на Сърбия
Коментари Харесай

​Съвет за сътрудничество на високо равнище в Белград

Премиерите на България, Гърция и Румъния и президентът на Сърбия си сложиха за цел дружно да изградят рационални, предсказуеми и разрастващи се Балкани. Обсъден беше и приносът на българското европредседателство за това. Бойко Борисов означи, че външните вложения ще идват единствено при политическа непоклатимост и мир в района. От Белград предава нашия специфичен делегат Ирина Цонева.

Това бе втора поредна среща на четиримата водачи единствено два месеца, откакто те разговаряха за първи път в резиденция Евксиноград. Формат, който по думите на сръбския президент Вучич, би трябвало да се трансформира в институция. Такава, която съгласно Борисов, би трябвало да покаже на Брюксел, че в лицето на балканските страни има явен и прогнозируем сътрудник.
Александър Вучич -президент на Сърбия: Надяваме се тези наши срещи да доведат до възстановяване на капиталовия климат в страните ни, а отсам и на живота жителите ни.
С признателност за поддръжката на България, Гърция и Румъния, Вучич акцентира, че за стабилността и мира на на целия балкански район е изключително значимо Сърбия да влезе в Евросъюза.
Алексис Ципрас, министър -председател на Гърция: Европейският съюз би трябвало напълно скоро да поправя една неточност от предишното, която се корени в метода към Балканите.Сърбия не може да остане повече отвън европейското семейство и точно в това е символиката на нашите срещи и това е посланието което желаеме да изпратим към Брюксел Михай Тудосе -министър -председател на Румъния: Сръбското консолидиране може да стане напълно скоро - първо с обща съвременна инфраструктура, транспортна и цифрова, а ние, трите страни членки ще спомогнем за улеснението на европейския път на Сърбия.
Присъединяването на Сърбия е витално значимо сподели и българският министър председател Борисов По думите му другарството на четиримата водачи не е ориентирано против никоя страна.То цели единствено да даде повече благоприятни условия за инвестициии и строителство, тъй като там където се строи, няма войни, а Вучич сподели документ от сръбските архиви в който още английският министър председател Уилиям Гладстон приказва какъв брой е значимо сред тези 4 страни да има единодушие и мир.
Бойко Борисов -министър -председател на България:Ние желаеме единни Балкани желаеме съвременна инфраструктура и да няма роуминг.
Затова и през днешния ден Сърбия стана втората балканска страна след Македония, с която България подписа меморандум за понижаване на таксите за роуминг.
 © Българска телеграфна агенция
Четиримата водачи сложиха значителен акцент и върху взаимните енергийни планове за завършването на Тръбопровода ТАБ за снабдяване на природен газ от Азербайджан към Гърция, на плана за полутечен газ през Александруполис, както и на основния за целия район интерконектор Гърция - България. Те приказваха и за транспортните и ЖП - връзки.

Тези планове би трябвало да послужат като пилотни и да покажат в Европейски Съюз, че имаме нужната разпоредителност в личните си ръце. Вярваме че посланието ни ще се чуе в Европейски Съюз, разясниха още Вучич Борисов, Ципрас и Тудосе.

Следващата среща на четиримата водачи ще е при започване на март в Букурещ в границите на българското председателство на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР